TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Psikolojik Sermaye Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Çetin, F. ve Basım, H. N. (2012). Örgütsel psikolojik sermaye: Bir ölçek uyarlama çalışması. Amme İdaresi Dergisi, 45(1), 121-137.


Geliştiren/Uyarlayan
Fatih Çetin, H. Nejat Basım


Yıl
2012


Kaynak Adı
Örgütsel psikolojik sermaye: Bir ölçek uyarlama çalışması


Dergi
Amme İdaresi Dergisi


Cilt
45


Sayı
1


Sayfa Aralığı
121-137


Link:
https://toad.halileksi.net/file%3A///C%3A/Users/KLAS/Desktop/orgutsel-psikolojik-sermaye-bir-olcek-uyarlama-calismasi-toad.pdf


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Fatih Çetin


Ölçülen Özellikler
Psikolojik Sermaye


Alt Boyutlar
Iyimserlik, Öz-yeterlilik, Psikolojik Dayanıklılık, Umut


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

24 madde ve 4 alt boyut
İyimserlik(6)
Psikolojik Dayanıklılık(6)
Umut(6)
Öz yeterlilik(6)


Derecelendirme
6'lı Likert


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek puanlar 24 ile 144 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi

1, 11, 8 numaralı maddeler ters puan ile ölçülecektir.


Çeviri Süreci

Çalışmada kullanılan Psikolojik Sermaye Ölçeği’nin (Luthans vd., 2007) Türkçe’ye çeviri çalışmasında Brislin ve arkadaşlarının (1973) öne sürdüğü 5 aşamalı teknik kullanılmıştır. Bu aşamalar, ilk çeviri, ilk çeviriyi değerlendirme, geri çeviri, geri çeviriyi değerlendirme ve uzman görüşünü içermektedir. Psikolojik Sermaye Ölçeği öncelikle 2 Đngiliz Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. Elde edilen Türkçe ölçek farklı 6 alan uzmanı tarafından değerlendirilmiştir.


Geçerlik

Yapı Geçerliliği: Ölçeğin yapı geçerliliğini test etmek için Amos 16.0 programı kullanılarak doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Orijinal ölçekte (Luthans vd., 2007), çalışan ve öğrencilerden oluşan iki ayrı örneklemde yapılan faktör analizi sonucunda dört boyutlu bir yapı ortaya konulmuş olduğundan; dolayısıyla, mevcut çalışmada daha önceden faktörleri bilinen bir yapı test edildiğinden, faktör analizinde en yüksek olabilirlik kestirim (maximum likelihood) tekniği kullanılmıştır. Yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin kikare istatistiğinin serbestlik derecelerine oranı (χ2/df) 2,07 (χ2=509,4, df=246,); kök ortalama kare yaklaşım hatası (RMSEA) 0,058; Tucker-Lewis indeks (TLI) değeri 0,88 ve karşılaştırmalı uyum indeks (CFI) değeri ise 0,87 olarak bulunmuştur.


Güvenirlik

Ölçeğin İç Tutarlılığı: Ölçeğin iç tutarlığını hesaplamak amacıyla alt boyutların Cronbach Alfa değerleri ile madde toplam puan bağıntı katsayıları hesaplanmıştır. Hesaplanan madde toplam puan bağıntı katsayıları 0,03 ile 0,66 ara- Örgütsel Psikolojik Sermaye: Bir Ölçek Uyarlama Çalışması 129 sında değişmektedir. 1, 8 ve 11nci maddelerin aldıkları değerlerin kabul edilebilir sınırlar olarak varsayılan 0,20 değerinin (Büyüköztürk, 2007) altında kaldığı görülmektedir. Ölçeğin alt boyutlarının Cronbach Alfa katsayıları ise iyimserlik için 0,67, umut için 0,81, psikolojik dayanıklılık için 0,68 ve öz yeterlilik için ise 0,85 olarak elde edilmiştir. Ayrıca ölçeğin toplam Cronbach Alfa katsayısı 0,91 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi