Psikolojik Sermaye Algıları Ölçeği
Ölçek Çeşidi
Geliştirme
Kategori(ler)
Kaynak Türü
Tez
Kaynak/Referans
Atila, F. (2019). Üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye, sınıf bağlılığı ve okula yabancılaşma algıları arasındaki ilişkinin analizi. [Doktora tezi]. İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Malatya.
Geliştiren/Uyarlayan
Fulya ATİLA
Yıl
2019
Kaynak Adı
Üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye, sınıf bağlılığı ve okula yabancılaşma algıları arasındaki ilişkinin analizi
Tez Türü
Doktora
Üniversite
İnönü Üniversitesi
Enstitü
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Şehir
Malatya
Ülke
Türkiye
Dosyalar
Tez
PDF
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
Sorumlu Yazar
Fulya ATİLA
İletişim
fulyaozer88@gmail.com
Ölçülen Özellikler
Üniversite Öğrencilerinin Psikolojik Sermaye Algıları
Alt Boyutlar
Iyimserlik, özyeterlilik, Psikolojik Dayanıklılık, Umut
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları
Psikolojik Sermaye Algıları Ölçeği (PSAÖ)
Özyeterlilik boyutunda 4 madde,
Umut boyutunda 4 madde,
Psikolojik dayanıklılık boyutunda 5 madde,
İyimserlik boyutunda 4 madde olmak üzere 4 alt boyuttan ve toplam 17
maddeden oluşmaktadır.
Kimlere Uygulanabilir
Üniversite Öğrencileri, Yetişkinler
Derecelendirme
5'li Likert (“1 = Beni Hiç Tanımlamıyor”, “2 = Beni Az Tanımlıyor”, “3 = Beni Orta Derecede Tanımlıyor”, “4 = Beni İyi Tanımlıyor”, “5 = Beni Çok İyi Tanımlıyor”)
Ölçek Puanlaması
Ölçekten alınabilecek puan 17 ile 85 arasında değişmektedir. Ölçme aracından yer alan soruların tamamı olumlu ifadelerden oluşmakta ve ölçekte ters madde bulunmamaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi
Ölçekten alınan puanların artması üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye algılarının yüksek olduğunu, azalması ise
üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye algılarının düşük olduğunu göstermektedir.
Geçerlik
Yapılan Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) sonucunda ölçeğin Kaiser Mayer Olkin (KMO) değeri. 904 ve Bartlett testi sonucu anlamlı bulunmuştur. Varimax döndürmesi neticesinde elde edilen 17 madde ve 4 alt boyutlu ölçeğin toplam varyansın %58,93’ünü açıkladığı belirlenmiştir. Yapılan ikinci düzey Doğrulayıcı Faktör Analizinde (DFA) ise : χ2=463.294, p=.000, sd=115, χ2/sd=4.029, RMSEA=0.058, NFI=0.91, CFI=0.93, GFI=0.94, RMR=0.037 bulunarak elde edilen yapı doğrulanmıştır.
Güvenirlik
Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı ölçeğin tümü için “.88” olarak hesaplanmıştır. Bu sonuç nihai ölçeğin yüksek bir güvenirliğe sahip olduğunu göstermektedir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr