Psikolojik Sermaye Algıları Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 301 Eğitim Psikolojisi
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Atila, F. (2019). Üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye, sınıf bağlılığı ve okula yabancılaşma algıları arasındaki ilişkinin analizi. [Doktora tezi]. İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Malatya.
Geliştiren/Uyarlayan: Fulya ATİLA
Yıl: 2019
Kaynak Adı: Üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye, sınıf bağlılığı ve okula yabancılaşma algıları arasındaki ilişkinin analizi
Tez Türü: Doktora
Üniversite: İnönü Üniversitesi
Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Şehir: Malatya
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Fulya ATİLA
İletişim: fulyaozer88@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Üniversite Öğrencilerinin Psikolojik Sermaye Algıları
Alt Boyutlar: Iyimserlik, özyeterlilik, Psikolojik Dayanıklılık, Umut
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Psikolojik Sermaye Algıları Ölçeği (PSAÖ)
Özyeterlilik boyutunda 4 madde,
Umut boyutunda 4 madde,
Psikolojik dayanıklılık boyutunda 5 madde,
İyimserlik boyutunda 4 madde olmak üzere 4 alt boyuttan ve toplam 17
maddeden oluşmaktadır.
Kimlere Uygulanabilir: Üniversite Öğrencileri, Yetişkinler
Derecelendirme: 5'li Likert (“1 = Beni Hiç Tanımlamıyor”, “2 = Beni Az Tanımlıyor”, “3 = Beni Orta Derecede Tanımlıyor”, “4 = Beni İyi Tanımlıyor”, “5 = Beni Çok İyi Tanımlıyor”)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 17 ile 85 arasında değişmektedir. Ölçme aracından yer alan soruların tamamı olumlu ifadelerden oluşmakta ve ölçekte ters madde bulunmamaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçekten alınan puanların artması üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye algılarının yüksek olduğunu, azalması ise
üniversite öğrencilerinin psikolojik sermaye algılarının düşük olduğunu göstermektedir.
Geçerlik:
Yapılan Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) sonucunda ölçeğin Kaiser Mayer Olkin (KMO) değeri. 904 ve Bartlett testi sonucu anlamlı bulunmuştur. Varimax döndürmesi neticesinde elde edilen 17 madde ve 4 alt boyutlu ölçeğin toplam varyansın %58,93’ünü açıkladığı belirlenmiştir. Yapılan ikinci düzey Doğrulayıcı Faktör Analizinde (DFA) ise : χ2=463.294, p=.000, sd=115, χ2/sd=4.029, RMSEA=0.058, NFI=0.91, CFI=0.93, GFI=0.94, RMR=0.037 bulunarak elde edilen yapı doğrulanmıştır.
Güvenirlik:
Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı ölçeğin tümü için “.88” olarak hesaplanmıştır. Bu sonuç nihai ölçeğin yüksek bir güvenirliğe sahip olduğunu göstermektedir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr