TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Psikolojik Danışman Rolleri Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Kabakçı, Ö. F. ve Owen, F. K. (2013). Psikolojik Danışman Rolleri Ölçeği: Bir tarama çalışması. International Journal of Human Sciences, 10(1), 1586-1606.


Geliştiren/Uyarlayan
Fidan Korkut Owen, Ömer Faruk Kabakçı


Yıl
2013


Kaynak Adı
Psikolojik Danışman Rolleri Ölçeği: Bir tarama çalışması


Dergi
International Journal of Human Sciences


Cilt
10


Sayı
1


Sayfa Aralığı
1586-1606


Link:
https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/2592/1140


Dosyalar

Makale
PDF


Kimlere Uygulanabilir
Lise Öğrencilerine


Derecelendirme
5'li Likert


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi
-

Geçerlik

Ölçeğin geçerlik çalışmaları için kapsam geçerliği ve yapı geçerliği incelenmiştir. Kapsam geçerliği ile ilgili bilgiler ölçeğin geliştirilmesi süreci kısmında özetlenmiştir.
Yapı geçerliği için 382 kişilik veri seti üzerinde açımlayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Faktör analizi uygulanmadan önce verilerin uygunluğu için yapılan analizde KMO değeri .86 ve Barlett Testi manidar bulunmuştur. Öncelikle 8’i ters puanlanan toplam 32 madde ile boyut tanımlamadan temel bileşenler analizi yapılmıştır. Ortaya çıkan döndürülmemiş faktör çözümlemesi incelenmiştir. Özdeğeri 1’in üzerinde 7 boyut olduğu gözlenmiştir. Faktör yüklerinin en az .30, iki faktöre giren madde faktör yükleri arasındaki farkın da .10 olması dikkate alınarak tekrar faktör analizi yapılmıştır. Varimax dik döndürme tekniği ile veriler ilgili alan yazın doğrultusunda beklenen 3 faktörlü çözüme zorlanmıştır. Birden fazla faktörde yaklaşık değerler veren maddeler, hiçbir faktöre girmeyen ve faktör yükü .30’un altındaki maddeler atılmıştır. İlk analizde 8 madde atılmıştır. İkinci analizde 3 madde daha ölçekten çıkarılmıştır. Ölçekten çıkarıldığında ölçeğin güvenirlik katsayısında yükselmeye neden olan 3 maddenin daha ölçekten çıkarılmasıyla ölçeğin 18 maddeden oluşan 3 faktörlü son haline ulaşılmıştır.


Güvenirlik

Ölçeğin güvenilirlik çalışması için 382 kişiden elde edilen veriler üzerinden iç tutarlılık katsayısı (Cronbach Alfa) hesaplanmıştır. Ayrıca test-tekrar-test güvenirliği için Pearson korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Test-tekrar-test katsayısının hesaplanması için ölçek 2 hafta ara ile İstanbul’daki bir devlet lisesine devam eden 130 lise öğrencisine uygulanmıştır. Tablo 2’de PDRÖ’nin iç tutarlılık ve test-tekrar test güvenilirlik katsayıları sunulmuştur ve tablodan izlenebileceği gibi ölçeğin geneli ve alt ölçekleri için elde edilen katsayılar anlamlı düzeydedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi