TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Problem Tarama Envanteri

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Ersay, E. ve Yazçayır, N. (2014). Yeni Geliştirilen Problem Tarama Envanteri (Mesleki Eğitim Fakültesi Örneği). İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(2), 65-88.


Geliştiren/Uyarlayan
Ebru Ersay, Nevriye Yazçayır


Yıl
2014


Kaynak Adı
Yeni Geliştirilen Problem Tarama Envanteri (Mesleki Eğitim Fakültesi Örneği)


Dergi
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt
15


Sayı
2


Sayfa Aralığı
65-88


Link:
http://efdergi.inonu.edu.tr/article/view/5000033601/5000109924


Dosyalar

Makale
PDF


DOI
http://dx.doi.org/10.17679/iuefd.10643


Sorumlu Yazar
Ebru Ersay


İletişim
eersay@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Problem Tarama Envanteri, Üniversite Öğrencilerinin Problemleri


Alt Boyutlar
Aile İlişkilerine Yönelik Problemler Ölçeği, Fiziksel Eğitim Ortamı Problemler Ölçeği, Gelecek İş Yaşamı Problemleri Ölçeği, İnsan/arkadaşlık İlişkileriyle ilgili Problemler Ölçeği, Kişisel Algı ve Duygu Durumu Problemleri Ölçeği, Üniversite/fakülte Hizmetleriyle ilgili Problemler Ölçeği


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

7 Alt boyut ve 54 madde
Fiziksel eğitim ortamı problemler ölçeği: (9 m)
Üniversite/fakülte hizmetleriyle ilgili problemler ölçeği: (5 m)
Öğretme - öğrenme süreci problemleri ölçeği: (6 m)
Gelecek iş yaşamı problemleri ölçeği: (6 m)
Aile ilişkilerine yönelik problemler ölçeği: (8 m)
İnsan/arkadaşlık ilişkileriyle ilgili problemler ölçeği: (10 m)
Kişisel algı ve duygu durumu problemleri ölçeği: (10 m)


Kimlere Uygulanabilir
Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme
5'li Likert (1=kesinlikle katılmıyorum - 5=kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

Yüksek puan alınması problemlerin fazla olduğunu göstermektedir.


Geçerlik

Açımlayıcı faktör analizi, çok sayıda değişkenden (maddeden) bu değişkenlerin birlikte açıklayabildikleri az sayıda tanımlanabilen anlamlı yapılara ulaşmayı hedefleyen istatistiki yöntemdir (Büyüköztürk, 2008). Öğretmen adaylarından elde edilen cevapların öncelikle faktör analizine uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla Kaiser- Meyer-Olkin (KMO) ve Bartlett testi hesaplanmıştır. KMO testinde, hesaplanan değerin 1’e yaklaştıkça mükemmel, 0,50’nin altında ise kabul edilemez (0,90’larda mükemmel, 0,80’lerde çok iyi, 0,70 ve 0,60’larda vasat, 0,50’lerde kötü) olduğunu belirtmektedir (Tavşancıl, 2006). Ayrıca faktör analizine başlamadan önce Barlett küresellik testi hesaplanmış ve testin anlamlı olup olmadığı kontrol edilmiştir. Barlett testinin anlamlı hesaplanması, değişkenler arasında yüksek korelasyonlar mevcut olduğunu başka bir anlatımla veri setinin faktör analizi için uygun olduğunu göstermektedir (Kalaycı, 2009). Açımlayıcı faktör analizinde madde faktör yük değerinin genellikle 0,45 ve daha yüksek olması istenmekle birlikte faktör yük değeri 0,30 olan maddeler de ölçekte tutulabilmektedir. Bu doğrultuda faktör yük değerleri 0,30’un altında olan ve birden fazla faktöre girip aralarında faktör yük değer farkları 0,10 ve daha az olan maddeler ölçekten çıkarılmıştır (Tabachnik ve Fidell, 1989). Açımlayıcı faktör analizi sonrasında tek faktörlü yapılarda ölçek maddelerinin varyansın en az %30’unu açıklaması kabul edilmekle birlikte (Büyüköztürk, 2008); çok faktörlü desenlerde açıklanan varyansın %40 ile %60 arasında olması yeterli kabul edilebilmektedir (Çokluk, Şekercioğlu, Büyüköztürk, 2012). Ölçeklerde yer alan maddelerin güvenirliğini belirlemek amacıyla Cronbach alfa katsayısı hesaplanmıştır. Ölçek geliştirenler, üzerinde çalıştıkları ölçekle elde ettikleri puanların güvenirlik düzeyini öncelikle araştırmak zorundadırlar. Ölçek geliştirmede temel amaç, tüm çabaların sonunda daha güvenilir ve daha geçerli bir ölçme aracı elde etmektir (Tezbaşaran, 2008).


Güvenirlik

Kalaycı (2009), alfa (α) katsayısına bağlı olarak ölçeğin güvenirliğinin şu şekilde yorumlanabileceğini belirtmektedir: 0,00 ≤ α < 0,40 ise ölçek güvenilir değildir; 0,40 ≤ α < 0,60 ise ölçek güvenilirliği düşüktür; 0,60 ≤ α < 0,80 ise ölçek oldukça güvenilirdir; 0,80 ≤ α < 1,00 ise ölçek yüksek derecede güvenilirdir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi