TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Pragmatik Dil Becerileri Envanteri

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 102 İletişim, Dil ve Sözel Süreçler


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Alev, G., Diken, İ. H., Ardıç, A., Diken, Ö., Şekercioğlu, G., & Gilliam, J. (2014). Adaptation and Examining Psychometrical Properties of Pragmatic Language Skills Inventory (PLSI) in Turkey. Elementary Education Online, 13(1), 258-273.


Geliştiren/Uyarlayan: Avşar Ardıç, Güçlü Şekercioğlu, Gülce Alev, İbrahim Halil Diken, James Gilliam, Özlem Diken


Yıl: 2014


Kaynak Adı: Adaptation and Examining Psychometrical Properties of Pragmatic Language Skills Inventory (PLSI) in Turkey


Dergi: İlköğretim Online


Cilt: 13


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 258-273


Sorumlu Yazar: Gülce Alev


İletişim: gulcealev@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Pragmatik dil becerileri


Alt Boyutlar: Kişisel Etkileşim Becerileri, Sınıf İçi Etkileşim Becerileri, Sosyal Etkileşim Becerileri


Kimlere Uygulanabilir: 5-12 yaş arası


Derecelendirme: 9 puanlı bir Likert ölçeği özelliği taşımaktadır.


Çeviri Süreci:

Birbirinden bağımsız dört ayrı kişi maddelerin dört ayrı çevirisini yapmıştır. Çeviriler tamamlandıktan sonra bu grup bir araya gelmiş ve her maddeyi hangi çeviri önerisinin daha iyi karşıladığı hakkında tartışmış ve böylece envanterin ilk hali oluşturulmuştur. Envanterin oluşturulan ilk haliyle bir pilot çalışma yapılmıştır. Bu süreçte 15 öğretmen ve dil ve konuşma terapistine maddeler okunmuş ve okunan maddeleri yanıtlamaları ve maddenin anlamını açıklamaları istenmiştir. Böylece herhangi bir anlatım problemi yaşanıp yaşanmadığı veya herhangi bir maddede açıklayıcı ek bir bilgiye ihtiyaç duyulup duyulmadığı gözlenmiştir. Genelde anlaşılırlıkta bir sorun yaşanmadığı ancak bazı maddelerin tartışmalı olduğu görülmüştür. Bunun üzerine çatışma olan maddelere yanlış anlaşılmaya yer vermemek adına bazı açıklamalar eklenmiştir. Bu tür uyarlamalara gidildikten sonra, pilot uygulamadan farklı 10 kişiyle yenilenmiş olan envanter tekrar uygulanmış ve anlaşılırlıkla ilgili bir problem kalmadığı sonucuna varılmıştır.


Geçerlik:

Madde Ayırt Edicilik İndeksi, madde ayırt edicilik indeksi açısından yapı geçerliğinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Ölçüt Bağımlı Geçerlik, PDBE-TV’den elde edilen pragmatik dil becerileri indeksi ile Pragmatik Dil Becerileri Kontrol Listesi puanları arasındaki korelasyon katsayısı .73 olarak bulunmuştur. Hopkins’e göre bu değer çok yüksek bir değer olarak sınıflandırılmaktadır. İki ölçek arasında bulunan bütün korelasyon katsayıları .01 düzeyinde anlamlıdır.
Alt Ölçekleri Arasındaki İlişki, bulgular değerlendirildiğinde alt ölçeklerin birbirleriyle yüksek korelasyon gösterdiği söylenebilir. Bulunan korelasyonların hepsi .01 düzeyinde anlamlıdır.
Gruplar arasında farkın olup olmadığı ANOVA ile değerlendirilmek istenmiştir. Ancak dağılımın normal dağılım olmadığı Levene testi ile görülmüştür (p>.05). Bu nedenle parametrik olmayan tekniklerden Kruskal-Wallis uygulanmıştır. Analiz sonuçları, PDBE-TV puanlarının yetersizliğe sahip olma durumuna göre anlamlı şekilde farklılaştığını göstermektedir (χ2 (2) =108.908, p<.05). Bu bulgu yetersizliğe sahip olup olmama durumunun PDBE-TV puanlarının farklılaştığını göstermektedir. Grup sıra ortalamaları dikkate alındığında PDBE-TV’den en yüksek puanın normal gelişim gösteren çocuklar tarafından alındığı görülmektedir.
Doğrulayıcı Faktör Analizi, örtük değişkenler ile gözlenen değişkenler arasındaki ilişkilerin Sınıf İçi Etkileşim (faktör 1) için .28 ile .90, Sosyal Etkileşim (faktör 2) için .36 ile .88 ve Kişisel Etkileşim (faktör 3) için .29 ile .85 arasında değiştiği görülmektedir. Yapılan analiz sonucunda tüm göstergelerin örtük değişkenleri açıklamada anlamlı t değeri verdiği görülmüştür. Modelin yapılan analiz sonucunda 938 serbestlik dereceli düzeltilmiş ki-kare katsayısı 2412.67 olarak bulunmuştur ( 2 /sd(2412.67/938)=2.57; p<.01). Diğer uyum indeksleri incelendiğinde RMSEA’nın .089, CFI’nın .96 ve NNFI’nın .96 olduğu tespit edilmiştir.


Güvenirlik:

Cronbach Alpha katsayısı tüm alt ölçekler ve toplam puanda .95 ile .98 değerleri arasında bulunmuştur. Test-tekrar test uygulamasında 88 katılımcıya PDBE-TV 2 hafta ara ile uygulanmıştır. Korelasyon değerlerinin tüm alt ölçekler ve toplam puanda .99 olduğu görülmüş ve bu değer Hopkins yaklaşımı ile değerlendirildiğinde korelasyon katsayılarının tümünün çok büyük olduğu görülmektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi