TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Ortaokulda Demokrasi Algıları Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Duruhan, K. ve Ersöz, Y. (2013). Ortaokulda Demokrasi Algıları Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Tarih Okulu Dergisi, 6(16), 657-672. http://dx.doi.org/10.14225/Joh355


Geliştiren/Uyarlayan
Kemal Duruhan, Yasemin Ersöz


Yıl
2013


Kaynak Adı
Ortaokulda Demokrasi Algıları Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi
Tarih Okulu Dergisi


Cilt
6


Sayı
16


Sayfa Aralığı
657-672


Link:
http://dergipark.ulakbim.gov.tr/usakjhs/article/view/5000039603/5000038489


Dosyalar

Makale
PDF


Kimlere Uygulanabilir
ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNE


Derecelendirme
5'li Likert


Ölçek Puanlaması

54 madde bulunmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi

Bu çalışmada, ortaokul öğrencilerinin okul ortamındaki demokrasi yaşantılarına ilişkin algılarını belirlemeye yönelik bir ölçme aracı geliştirilmiştir. Araştırmacılar tarafından oluşturulan 54 maddelik ölçme aracı örneklem grubuna uygulanmış ve elde edilen verilere açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Ölçme aracındaki maddeler varyansın yaklaşık %53’ünü açıklayan ve özdeğeri 1’den yüksek olan toplamda 20 maddelik dört faktöre dönüştürülmüştür.
Ölçme aracındaki birinci faktör öğrencilerin okul ortamında taleplerinin karşılanması ve karar hakları ile ilgili maddeleri içeren “Okulda KatılımEtkinlik”; ikinci faktör öğrencilerin okul ortamındaki yapmaları gereken ve yapabildikleri işlevlere ilişkin maddeleri içeren “Okulda Haklar ve Görevler”; üçüncü faktör öğrencilerin okul ortamında kendi davranışlarını değerlendirmelerini temel alan maddelerden oluşan “Okulda Özdeğerlendirme” ve dördüncü faktör ise öğrencilerin okul ortamında edindikleri vatandaşlık bilincine ilişkin maddeleri içeren “Okulda Vatandaşlık Eğitimi” olarak belirlenmiştir.
Birinci ve üçüncü faktörlerin güvenirlikleri oldukça yüksek bulunmuş, ikinci ve dördüncü faktörlerin güvenirlikleri ise nispeten düşük çıkmıştır. Güvenirliği 0.70 civarlarında çıkan bu faktörler için madde sayısının arttırılması önerilebilir. Ancak ölçeğin bir bütün olarak güvenirliği yüksek olduğundan, ölçek ortaokul öğrencilerinin okul ortamındaki demokrasi yaşantılarına ilişkin algılarını belirlemek amacıyla kullanılabilir. Ölçeğin son boyutunda yer alan madde sayısının az olduğu görülmektedir. Daha sonra yapılacak olan çalışmalarda bu boyuta ilişkin ek madde yazımı hem geçerlik hem de güvenirlik açısından faydalı olabilir.
Geliştirilen ölçek, ortaokul kademesinin farklı sınıflarına yönelik olarak araştırmacılar tarafından kullanılabilir. Bu ölçeğin, ortaokul öğrencileri üzerinde; cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey, anne ve babanın eğitim düzeyleri ve ailenin gelir düzeyi gibi farklı değişkenler açısından kıyaslayarak araştırmalarda kullanımı sağlanabilir. Sonuç olarak geliştirilen bu ölçme aracının okul atmosferindeki demokrasi algısının öğrenci gözüyle nasıl algılandığının tespit edilmesi için kullanılabileceği söylenebilir.


Geçerlik

Geçerlik tatmin edicidir.


Güvenirlik

Ölçeği oluşturan boyutların güvenirlik katsayılarının .807 ile .736 arasında değiştiği ve ölçeğin bütününe ilişkin Cronbach’s Alpha değerinin ise .872 olduğu anlaşılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ölçek 20 maddelik olarak belirlenmiştir. Bu bulguların ölçeğin geçerliği ve güvenirliği için tatmin edici kanıtlar olduğu söylenebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi