TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Okula İlişkin Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Link: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/esosder/article/view/5000068489/5000063551


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 301 Eğitim Psikolojisi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Adıgüzel, A. (2012). Okula İlişkin Tutum Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 11(40), 30-45.


Geliştiren/Uyarlayan: Abdullah Adıgüzel


Yıl: 2012


Kaynak Adı: Okula İlişkin Tutum Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi: Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi


Cilt: 11


Sayı: 40


Sayfa Aralığı: 30-45


Sorumlu Yazar: Abdullah Adıgüzel


İletişim: aadiguzel@harran.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Okul, Ortaöğretim


Alt Boyutlar: Değer, Güven, Sevgi, uyum


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

4 alt boyut ve 21 madde

Sevgi (6 m): Okulda kültürel farklılıklara saygı gösteriliyor.

Değer (5 m): Okullu olmak bana saygınlık kazandırıyor.

Uyum ( 4 m): Okul eğlenceli bir yerdir.

Güven (6 m): Okul bana güven vermiyor.



Kimlere Uygulanabilir: Lise Öğrencileri


Derecelendirme: 5'li Likert (1= hiç katılmıyorum - 5= tamamen katılıyorum)


Geçerlik:

Araştırmada istatistiksel işlemler açımlayıcı faktör analizi, iç tutarlılık katsayılarının belirlenmesi ve doğrulayıcı faktör analizi sırası ile gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliği için toplanan puanlar üzerinden açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda elde edilen yapı, doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Bulgular istatistiksel işlem sırasına göre sunulmuştur.



Güvenirlik:

lçeğin iç tutarlılık katsayısı Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı ile hesaplanmıştır. Cronbach Alpha, ölçeğin tümü ve ölçeğin her bir alt boyutu için iç tutarlık anlamında kullanılan bir güvenirlik katsayısı hesaplama biçimidir (Büyüköztürk, 2004). Buna göre, ölçeğe ilişkin yapılan iç tutarlık hesaplamalarında, ölçeğin bir bütün iç tutarlık katsayısı .860 olarak belirlenmiştir. Ölçeğin genel olarak güvenirlik analizinin yanı sıra, ölçekte bulunan dört alt boyutun her birinin de iç tutarlık katsayıları ayrı ayrı hesaplanmıştır. Buna göre, ölçeğin alt boyutlarına ilişkin iç tutarlık katsayıları; “Sevgi” alt boyutu için .812, “Değer” alt boyutu için .826, “Uyum” alt boyutu için .790 ve “Güven” alt boyutu için .708 olarak hesaplanmıştır. Cronbach Alpha (iç tutarlık) değerlerinin .700’ün üzerinde olması güvenirlik için yeterli olduğu kabul edilmektedir (Bayram, 2004). Bu sonuçlara göre, Okula Đlişkin Tutum Ölçeği’nin yeterli derecede güvenilir olduğu söylenebilir. Okula Đlişkin Tutum Ölçeği’nin geliştirilmesinde ve ölçek alt boyutlarını oluşturan faktörlerin belirlenmesinde Kaiser’in, özdeğeri (Eigen value) 1.00’den büyük faktörlerin dikkate alınması gerektiğine ilişkin uyarısı dikkate alınmıştır (Çokluk, Şekercioğlu ve Büyüköztürk, 2010). Bu bağlamda ikinci faktör analizi sonucunda ölçek maddelerinin özdeğeri 1’den büyük dört faktör altında toplandığı görülmektedir.



Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi