Öğretmenlerin Yapay Zekâ Teknolojilerini Eğitimde Kabulü Ölçeği
Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.
Link: https://drive.google.com/file/d/16OtYv5YqTQbK2Gl0VmXhIaBqE9tr_7Cb/view
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 301 Eğitim Psikolojisi » 335 Yetişkin Eğitimi/Hayat Boyu Öğrenme » 350 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Kaynak Türü: Bildiri Kitabı
Kaynak/Referans:
Balıkçı, H. C., & Yıldız Durak, H. (2025, April). Öğretmenlerin yapay zekâ teknolojilerini eğitimde kabul etme düzeylerinin incelenmesi: Bir ölçek uyarlama çalışması. 5th International Conference on Engineering, Natural and Social Sciences (ICENSOS 2025), Konya, Turkey. All Sciences Academy.
Geliştiren/Uyarlayan: Hasan Celal BALIKÇI, Hatice Yıldız DURAK
Yıl: 2025
Kaynak Adı: Öğretmenlerin yapay zekâ teknolojilerini eğitimde kabul etme düzeylerinin incelenmesi: Bir ölçek uyarlama çalışması
Sayfa Aralığı: 392-404
Kitap Adı: Proceeding book of 5th International Conference on Engineering, Natural and Social Sciences ICENSOS 2025
Basım Yeri: Konya
Yayınevi: All Sciences Academy
Editör: All Sciences Academy
Sorumlu Yazar: Hasan Celal BALIKÇI
İletişim: hasancelalbalikci@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Öğretmenlerin Yapay Zeka Aracını Kabulü
Alt Boyutlar: Algılanan Fayda, Algılanan Kullanım Kolaylığı, Davranışsal Niyet, Kaygı, Öz-yeterlilik, Yapay Zekâ Kullanım Deneyimi
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Ölçek toplam 38 maddeden oluşmaktadır ve altı boyutta yapılandırılmıştır:
Yapay Zekâ Kullanım Deneyimi (EXP): 11 madde
Algılanan Fayda (Perceived Usefulness - PU): 6 madde
Algılanan Kullanım Kolaylığı (Perceived Ease of Use - PEU): 5 madde
Davranışsal Niyet (Behavioral Intention - BI): 5 madde
Öz Yeterlik (Self-Efficacy - SE): 6 madde
Kaygı (Anxiety - AN): 5 madde
Ölçek Türü: Öğretmenlerin Yapay Zeka Aracını Kabulü
Kimlere Uygulanabilir: Branş fark etmeksizin tüm öğretmenler, Bütün Öğretmenler
Derecelendirme: Her bir boyut, 5’li Likert tipi derecelendirme ile (1 = Kesinlikle Katılmıyorum, 5 = Kesinlikle Katılıyorum) ölçülmüştür.
Ölçek Puanlaması: Ölçekte her bir madde 1 (Kesinlikle Katılmıyorum) ile 5 (Kesinlikle Katılıyorum) arasında puanlanmaktadır. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır. Ölçekte alınabilecek toplam puan, tüm maddelerin puanlarının toplanmasıyla elde edilmekte olup, daha yüksek puanlar öğretmenlerin yapay zekâ teknolojilerini eğitimde kabul düzeyinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Ölçek Değerlendirmesi: Ölçek, altı boyut altında yapılandırılmıştır: Yapay Zekâ Kullanım Deneyimi, Algılanan Fayda, Algılanan Kullanım Kolaylığı, Davranışsal Niyet, Öz Yeterlik ve Kaygı. Her alt boyut için puanlar ayrı ayrı hesaplanmakta ve yorumlanmaktadır. Toplam puan, ölçeğin genelinde öğretmenlerin yapay zekâ teknolojilerini eğitimde kabul düzeylerini temsil etmektedir. Daha yüksek puanlar, daha yüksek kabul düzeyine işaret etmektedir. Ölçeğin yapı geçerliliği doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile test edilmiş ve altı boyutlu yapı doğrulanmıştır. İç tutarlılığı yüksek bulunmuş, Cronbach Alfa katsayıları tüm boyutlar için .910 ile .973 arasında değişmiştir.
Çeviri Süreci: Ölçeğin Türkçeye uyarlanması sürecinde orijinal İngilizce formu araştırmacılar tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Çeviri sonrasında, üç İngilizce ve üç Türkçe dil uzmanından görüş alınarak gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Anlam eşdeğerliğini sağlamak amacıyla ölçek bağımsız bir İngilizce dil uzmanı tarafından tekrar İngilizceye çevrilmiş ve orijinal form ile karşılaştırılarak tutarlılığı kontrol edilmiştir. İçerik geçerliği sağlamak amacıyla, eğitim teknolojileri ve öğretmen eğitimi alanlarında uzman akademisyenlerin görüşleri alınmıştır. Kültürel uyarlamalar tamamlandıktan sonra, ölçek pilot uygulamada test edilmiş ve doğrulayıcı faktör analizi ile yapı geçerliliği değerlendirilmiştir.
Geçerlik: Ölçeğin yapı geçerliği, doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile test edilmiştir. DFA sonuçlarına göre uyum indeksleri (CFI = 0.98; NNFI = 0.97; RMSEA = 0.069; SRMR = 0.051; NFI = 0.96) kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur. Elde edilen bulgular, orijinal ölçekte öngörülen altı boyutlu yapının Türk örnekleminde de geçerli olduğunu göstermiştir. Böylece ölçeğin kültürel uyarlamasının geçerli olduğu kanıtlanmıştır.
Güvenirlik: Ölçeğin güvenirliği, Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayıları ile değerlendirilmiştir. Türkçe formda, alt boyutlar için Cronbach Alfa değerleri .910 ile .973 arasında değişmiştir. Ölçeğin toplam Cronbach Alfa katsayısı .958 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar, ölçeğin yüksek düzeyde iç tutarlılığa sahip olduğunu ve güvenilir bir şekilde öğretmenlerin yapay zekâ teknolojilerini kabul düzeylerini ölçebileceğini göstermektedir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: Teachers’ Acceptance of Artificial Intelligence in Education (TAAI) Scale
Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale
Orijinal Kaynak / Referans:
Guo, S., Shi, L., & Zhai, X. (2025). Developing and validating an instrument for teachers’ acceptance of artificial intelligence in education. Education and Information Technologies. https://doi.org/10.1007/s10639-025-13338-6
Orijinal Ölçek Yazarlar: Lehong Shi, Shuchen Guo, Xiaoming Zhai
Orijinal Ölçek Yıl: 2025
Orijinal Ölçek Link: https://link.springer.com/article/10.1007/s10639-025-13338-6
Orijinal Ölçek DOI: https://doi.org/10.1007/s10639-025-13338-6