Mizah Yoluyla Başa Çıkma Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 178 Pozitif Psikoloji
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Yerlikaya, E. E. (2009). Üniversite öğrencilerinin mizah tarzları ile algılanan stres, kaygı ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Doktora tezi). Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
Geliştiren/Uyarlayan: Esef Ercüment Yerlikaya
Yıl: 2009
Kaynak Adı: Üniversite öğrencilerinin mizah tarzları ile algılanan stres, kaygı ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Tez Türü: Doktora
Üniversite: Çukurova Üniversitesi
Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
Şehir: Adana
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Esef Ercüment Yerlikaya
İletişim: yerlikaya@cu.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Mizah Yoluyla Başa Çıkma
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Ölçek 7 maddeden oluşmaktadır.
Sorunlarım olduğunda çoğunlukla mizah duygumu kaybederim (1. soru)
Gergin durumlarda genellikle söyleyecek komik bir şeyler bulmaya çalışırım (3. soru)
Zor durumlarda bile genellikle gülecek ya da espri yapacak bir şeyler bulabilirim (6. soru)
Kimlere Uygulanabilir: 17-28 Yaş Arası Üniversite Öğrencileri
Derecelendirme: 4'lü Likert (1= kesinlikle katılmıyorum - 4= tamamıyla katılıyorum)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek toplam puanlar 7 ila 28 arasında değişmektedir.
Ölçek Değerlendirmesi:
Toplam puanın yüksekliği kişinin stresli durumlar karşısında mizaha ne ölçüde bir başa çıkma stratejisi olarak başvurduğunu göstermektedir.
Çeviri Süreci:
Ölçeğin Türkçe formunu geliştirmek için ölçek maddeleri araştırmacı tarafından Türkçe’ye çevrilmiş ve yapılan çeviri Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında akademisyen olarak çalışan ve ölçeğin orijinal dili olan İngilizce’nin eğitim dili olarak kullanıldığı bir üniversitede lisansüstü eğitim almış bir uzman tarafından değerlendirilmiştir. Bu uzmandan alınan öneriler doğrultusunda oluşturulan Türkçe form, İngilizce Dili Eğitimi alanında akademisyen olarak çalışan ve yine İngilizce’nin eğitim dili olarak kullanıldığı bir üniversitede lisansüstü eğitim almış olan bir uzman tarafından İngilizce’ye çevrilmiştir.
Geçerlik:
Ölçeğin Türkçe formunun ölçüt-bağıntılı geçerliğini sınamak için ölçekten alınan puanlarla Algılanan Stres Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri ve DurumlukSürekli Kaygı Envanteri’nden alınan puanlar arasındaki korelasyonlar incelenmiş ölçekten alınan puanlarla, algılanan stres puanları arasında -,21, depresyon puanları arasında -,20, durumluk kaygı puanları arasında -,18 ve sürekli kaygı puanları arasında -,37 düzeyinde negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Güvenirlik:
Mizah Yoluyla Başa Çıkma Ölçeği’nin güvenirliğini sınamak amacıyla hesaplanan iç tutarlık Cronbach alfa katsayısının .67 olduğu bulunmuştur.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: Coping Humor Scale
Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale
Orijinal Kaynak / Referans:
Martin, R. A. ve Lefcourt, H. M. (1983), “Sense of Humor As A Moderator of the Relation Between Stressors and Moods”, Journal of Personality and Social Psychology, 45,1313-1324.
Orijinal Ölçek Yazarlar: Lefcourt
Orijinal Ölçek Yıl: 1983
Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Sense of Humor As A Moderator of the Relation Between Stressors and Moods
Orijinal Ölçek Güvenirlik:
Ölçeğe ilişkin farklı çalışmalarda elde edilen Cronbach alfa katsayıları .60 ila .70 arasında değişmektedir. On iki hafta arayla yapılan iki uygulama sonucunda ölçeğin testtekrar test güvenirlik katsayısının ise .80 olduğu bildirilmiştir.