TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Mesleki Bağlılık Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Utkan, Ç. ve Kırdök, O. (2018). Dört boyutlu mesleki bağlılık ölçeği uyarlama çalışması. International Journal of Social Sciences and Education Research, 4(2), 230-244.


Geliştiren/Uyarlayan
Çağrı Utkan, Oğuzhan Kırdök


Yıl
2018


Kaynak Adı
Dört boyutlu mesleki bağlılık ölçeği uyarlama çalışması


Dergi
International Journal of Social Sciences and Education Research


Cilt
4


Sayı
2


Sayfa Aralığı
230-244


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Çağrı Utkan


İletişim
cagriutkann@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Mesleki Bağlılık


Alt Boyutlar
Alternatiflerin Sınırlılığı, Birikmiş Maliyetler, Duygusal Bağlılık, Normatif Bağlılık


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

22 madde ve 4 alt boyut
Duygusal Bağlılık
Birikmiş Maliyetler
Alternatiflerin Sınırlılığı
Normatif Bağlılık


Kimlere Uygulanabilir
Öğretmenler


Derecelendirme
-

Ölçek Puanlaması

Ölçekte yalnızca alternatiflerin sınırlılığı alt boyutundaki dört madde ters-ten puanlanmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi

Ölçekten alınan yüksek puan mesleki bağlılığın yüksek olduğuna işaret etmektedir


Çeviri Süreci

Dört boyutlu mesleki bağlılık ölçeğinin Türkçeye uyarlama çalışması için öncelikle ölçeği geliştiren Gary J. Blau ile elektronik posta aracılığı ile iletişime geçilmiş ve ölçeğin uyarlanması ile ilgili olarak gerekli izinler alınmıştır. Ölçeğin orijinal formunda yer alan maddeler alanında uzman dört İngilizce öğretmeni tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Elde edilen tercümeler her iki dile de hakim dört öğretim üyesinin görüşle-rine sunularak çeviriler ile ilgili geribildirimleri alınmıştır. İlgili akademisyenlerin görüş ve önerileri doğrultusunda ölçeğin Türkçe formunda yer alacak maddeler seçilmiştir. Ölçeğin Türkçe formu Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun bir uzmana sunularak Türkçe açısından değerlendirilmesi sağlanmış, böylelikle ölçeğin son hali oluşturulmuştur.


Geçerlik

Yapı geçerliği kapsamında yapılan analiz sonuçları 22 maddeden ve dört boyuttan oluşan modelin iyi uyum değerlerine sahip olduğunu göstermiştir (x2 =421.635, sd=200, x2/sd=2.108, NFI=.90, IFI=.95, CFI=.95, GFI=.87, RMR=.80, RMSEA=.64, SRMR=.06). Madde yükleri alt ölçekler açısından incelendiğinde “duygusal bağlılık” alt ölçeğinin madde yüklerinin .64 ile .96; “birikmiş maliyetler” alt ölçeğinin madde yüklerinin .50 ile .82, “alternatiflerin sınırlılığı” alt ölçeğinin madde yüklerinin .63 ile .89; “normatif bağlılık” alt ölçeğinin madde yüklerinin ise .61 ile .88 arasında değiştiği görülmektedir.


Güvenirlik

Ölçeğe ait Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı .90 olarak bulunmuş, alt ölçeklere ait iç tutarlık katsayıları ise .83 ile .95 arasındadır. Ölçeği oluşturan maddelere yönelik olarak hesaplanan madde-toplam puan korelasyonunun .31 ile .72 arasında değiştiği görülmektedir


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi