Matematiksel Üstbiliş Farkındalık Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Kaplan, A., ve Duran, M. (2016). Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Matematiksel Üstbiliş Farkındalık Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, (32), 1-17.
Geliştiren/Uyarlayan: Abdullah Kaplan, Murat Duran
Yıl: 2016
Kaynak Adı: Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Matematiksel Üstbiliş Farkındalık Ölçeği: Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması
Dergi: Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 32
Sayfa Aralığı: 1-17
Sorumlu Yazar: Abdullah Kaplan
İletişim: akaplan@atauni.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Matematiksel üstbiliş farkındalıkları
Alt Boyutlar: Matematiksel Bilgi, Matematiksel İzleme, Matematiksel Tespit
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Ölçek 23 maddeden oluşmaktadır.
Kimlere Uygulanabilir: Ortaokul Öğrencileri
Derecelendirme: 5’li likert tipi 1=Hiçbir zaman ile 5= Her zaman arasında derecelendirilmiştir.
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 23 ile 115 arasında değişmektedir.
Ölçek Değerlendirmesi:
Alınan puan ve kümelendirme analiz sonucuna göre gruplar ve puan aralıkları; İyi veya İyi Grup (İG) (115-78 puanlar arası), Orta veya Orta Grup (OG) (77-60 puanlar arası) ve Kötü veya Kötü Grup (KG) (59-23 puanlar arası) şeklindedir.
Geçerlik:
Ölçeğin KMO değeri .928 olarak bulunmuştur. Bartlett-Sphericity testi (p = .000 < .001) düzeyinde manidar bulunmuş ve bu değer verilerin faktörleşmeye uygun olduğunu göstermiştir.
Yapılan çalışmada χ2 ’nin serbestlik değerine (sd) bölümü sonucu bu oran (χ2 /sd = 1.5) olarak bulunmuştur. Ayrıca İyilik Uyum İndeksi (GFI = .95), Karşılaştırmalı Uyum İndeksi (CFI = .98), Normlaştırılmış Uyum İndeksi (NFI = .95), Normlaştırılmamış Uyum İndeksi (NNFI = .97) ve Fazlalık Uyum İndeksi (IFI = .98) olarak bulunduğundan oluşturulan yapının mükemmel uyuma sahip olduğu söylenebilir. Düzeltilmiş İyilik Uyum İndeksi (AGFI = .90) olarak bulunduğundan oluşturulan yapının kabul edilebilir uyuma sahip olduğu söylenebilir. Tahmin Hatalarının Ortalamasının Karekökü (RMSEA = .04), Standartlaştırılmış Hata Kareleri Ortalamasının Karekökü (SRMR = .04) sahip olduğu tespit edilmiştir. Sıkı Normlaştırılmış Uyum İndeksi (PNFI = .85), Sıkı İyilik Uyum İndeksi (PGFI = .75) olarak bulunduğundan oluşturulan yapının kabul edilebilir uyuma sahip olduğu söylenebilir.
Güvenirlik:
Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı .905 bulunmuştur.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr