TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Matematiksel Üstbiliş Farkındalık Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Kaplan, A., ve Duran, M. (2016). Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Matematiksel Üstbiliş Farkındalık Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, (32), 1-17.


Geliştiren/Uyarlayan
Abdullah Kaplan, Murat Duran


Yıl
2016


Kaynak Adı
Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Matematiksel Üstbiliş Farkındalık Ölçeği: Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması


Dergi
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt
32


Sayfa Aralığı
1-17


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Abdullah Kaplan


İletişim
akaplan@atauni.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Matematiksel üstbiliş farkındalıkları


Alt Boyutlar
Matematiksel Bilgi, Matematiksel İzleme, Matematiksel Tespit


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

Ölçek 23 maddeden oluşmaktadır.


Kimlere Uygulanabilir
Ortaokul Öğrencileri


Derecelendirme
5’li likert tipi 1=Hiçbir zaman ile 5= Her zaman arasında derecelendirilmiştir.


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek puan 23 ile 115 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi

Alınan puan ve kümelendirme analiz sonucuna göre gruplar ve puan aralıkları; İyi veya İyi Grup (İG) (115-78 puanlar arası), Orta veya Orta Grup (OG) (77-60 puanlar arası) ve Kötü veya Kötü Grup (KG) (59-23 puanlar arası) şeklindedir.


Geçerlik

Ölçeğin KMO değeri .928 olarak bulunmuştur. Bartlett-Sphericity testi (p = .000 < .001) düzeyinde manidar bulunmuş ve bu değer verilerin faktörleşmeye uygun olduğunu göstermiştir.
Yapılan çalışmada χ2 ’nin serbestlik değerine (sd) bölümü sonucu bu oran (χ2 /sd = 1.5) olarak bulunmuştur. Ayrıca İyilik Uyum İndeksi (GFI = .95), Karşılaştırmalı Uyum İndeksi (CFI = .98), Normlaştırılmış Uyum İndeksi (NFI = .95), Normlaştırılmamış Uyum İndeksi (NNFI = .97) ve Fazlalık Uyum İndeksi (IFI = .98) olarak bulunduğundan oluşturulan yapının mükemmel uyuma sahip olduğu söylenebilir. Düzeltilmiş İyilik Uyum İndeksi (AGFI = .90) olarak bulunduğundan oluşturulan yapının kabul edilebilir uyuma sahip olduğu söylenebilir. Tahmin Hatalarının Ortalamasının Karekökü (RMSEA = .04), Standartlaştırılmış Hata Kareleri Ortalamasının Karekökü (SRMR = .04) sahip olduğu tespit edilmiştir. Sıkı Normlaştırılmış Uyum İndeksi (PNFI = .85), Sıkı İyilik Uyum İndeksi (PGFI = .75) olarak bulunduğundan oluşturulan yapının kabul edilebilir uyuma sahip olduğu söylenebilir.


Güvenirlik

Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı .905 bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi