TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Kredi Kartı Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 190 Örgütsel/Endüstriyel Psikoloji


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Girginer, N., Erken- Çelik, A. ve Uçkun, N. (2011). Kredi Kartı Tutum Ölçeği üzerine bir yapısal eşitlik modeli uygulaması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(1), 17-30.


Geliştiren/Uyarlayan: Arzum ERKEN ÇELİK, Nuray GİRGİNER, Nurullah UÇKUN


Yıl: 2011


Kaynak Adı: Kredi Kartı Tutum Ölçeği Üzerine Bir Yapısal Eşitlik Modeli Uygulaması


Dergi: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi


Sorumlu Yazar: Nurullah UÇKUN


İletişim: nuckun@ogu.edu.tr


Kimlere Uygulanabilir: Genç Ergenler 18-24 yaş arası


Ölçek Değerlendirmesi:

Bu çalışmada İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde geleceğin yönetici adayları olarak eğitim alan öğrencilerin kredi kartı kullanımına yönelik tutumlarının AFA ile belirlenen faktörler tarafından yapısal bir model oluşturulup oluşturulmadığı DFA ile incelenmiştir. Analizler sonucunda 16 maddelik 5 faktörlü KKTÖ’nin 14 maddeye ve 4 faktöre indirgenmesiyle oluşturulan modelin yapı geçerliliğinin olduğu belirlenmiştir.


Geçerlik:

Kredi Kartı Tutum Ölçeği’nin geçerlilik ve güvenilirliğini Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) kullanarak araştırmaktır. Çalışmada, 2008 yılında yapılan anket çalışmasının verileri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, DFA ile elde edilen ölçeğin dört boyutlu yapısının geçerlilik derecesinin, önceki çalışmada Açıklayıcı Faktör Analizi ile elde edilen beş boyutlu yapısının geçerlilik derecesinden daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.


Güvenirlik:

Gizil değişkenler altında tanımlanan gözlenen değişkenlerin ilgili oldukları yapıları betimleyip betimlemediklerini değerlendirmek için gizil faktörlerin güvenilirlik ve açıklanan varyans tahminlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Nunnally (1978) ile Hair ve ekibi (1998), ölçek güvenilirliği için güvenilirlik ölçümüne ilişkin tahminlerin %70’in ve açıklanan varyans ölçümüne ilişkin tahmininin ise 0.50’nin üstünde olması gerektiğini vurgulamaktadırlar (Yılmaz ve Çelik, 2009, s.143). 14 maddelik ve 4 faktörlü KKTÖM’ndeki gizil değişkenlerin (faktörlerin) güvenilirlik dereceleri ve açıklanan varyans yüzdeleri aşağıdaki formüller aracılığıyla hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Structural Equality Model Study for Credit Card Attitude Scale


Orijinal Ölçek Yıl: 2011


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi