TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Kimlik Gelişiminin Boyutları Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Morsünbül, Ü., ve Çok, F.(2014). Kimlik Gelişiminin Boyutları Ölçeği'nin Türkçeye uyarlanması. Düşünen Adam The Journal Of Psychiatry And Neurological Sciences , 27,6-14. doi: 10.5350/DAJPN2014270101


Geliştiren/Uyarlayan
Figen Çok, Ümit Morsünbül


Yıl
2014


Kaynak Adı
Kimlik Gelişiminin Boyutları Ölçeği’nin Türkçeye Uyarlanması


Dergi
Dusunen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences


Cilt
27


Sayı
1


Sayfa Aralığı
6-14


Dosyalar

Makale
PDF


DOI
10.5350/DAJPN2014270101


Sorumlu Yazar
Ümit Morsünbül


İletişim
morsunbulumit@gmail.com


Ölçülen Özellikler
kimlik gelişimi


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

25 madde


Derecelendirme
5'li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum- 5= kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması

Her bir alt ölçekten alınabilecek puanlar 5 ile 25 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi

Ölçekte puanlama yapılırken, her alt boyut ayrı ayrı değerlendirilmekte ve her alt boyutun toplam puanı alınmaktadır. Ölçekten elde edilen puanlara kümeleme analizi uygulanarak, kimlik statüleri de elde edilmektedir.


Çeviri Süreci

Kimlik Gelişiminin Boyutları Ölçeği’nin uyarlama çalışmalarına, yazarlarıyla (Koen Luyckx) bağlantı kurulup onay alındıktan sonra başlanmıştır. Uyarlama çalışmasında ilk olarak çeviri işlemi yapılmıştır. Ölçek, İngilizceye hakim olan sosyal bilimler alanından 5 kişi
tarafından Türkçeye çevrilmiş ve daha sonra farklı 5 kişi tarafından tekrar İngilizceye çevrilmiştir. Üzerinde görüş birliği olan maddeler alınmış, görüş birliğinin olmadığı durumlarda ise en az üç kişinin görüş birliği dikkate alınmıştır.


Geçerlik

Açımlayıcı (açıklanan varyans %57.43), doğrulayıcı faktör analizi sonuçları, Kimlik Gelişiminin Boyutları Ölçeği’nin geçerli bir ölçme aracı olduğunu göstermiştir. Kimlik gelişimi boyutları ile Yaşam Doyumu Ölçeği arasındaki korelasyonlar anlamlı bulunmuştur.


Güvenirlik

İç tutarlılık katsayıları (içsel yatırımda bulunma 0.88, içsel yatırımla özdeşleşme 0.87, seçeneklerin genişlemesine araştırılması 0.84, seçeneklerin derinlemesine araştırılması 0.78, seçeneklerin saplantılı araştırılması 0.79) Kimlik Gelişiminin Boyutları Ölçeği’nin güvenilir bir araç olduğunu göstermiştir. Küme analizi sonucunda altı kimlik statüsü (başarılı, ipotekli, askıya alınmış, dağılmış dağınık, kaygısız dağınık, farklılaşmamış) bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Geçerlik

Orijinal ölçek geliştirilirken doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulanmıştır. Orijinal ölçeğin doğrulayıcı faktör analizi DFA sonuçları; Yaklaşık Hataların Ortalama Karekökü (The Root Mean Square Error of Approximation, RMSEA)=0.07, Karşılaştırmalı Uyum İndeksi (Comparative Fit Index, CFI)=0.94’tür.


Orijinal Ölçek Güvenirlik

Ölçeğin alt ölçekleri için Cronbach alfa değerleri içsel yatırımda bulunma için 0.86, içsel yatırımla özdeşleşme için 0.86, seçeneklerin genişlemesine araştırılması için 0.81, seçeneklerin derinlemesine araştırılması için 0.79 ve son olarak seçeneklerin saplantılı araştırılması için 0.86’dır.


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi