Kendi Kaderini Tayin Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
40 Sosyal ve Beşeri Bilimler » 410 Sosyal Hizmetler
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Türkmen, D. (2012). Yetiştirme yurtlarında kalan gençlerin kendi kaderlerini tayin hakkı ile öz-saygı düzeylerinin değerlendirilmesi (Yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Geliştiren/Uyarlayan: Dilek Türkmen
Yıl: 2012
Kaynak Adı: Yetiştirme yurtlarında kalan gençlerin kendi kaderlerini tayin hakkı ile öz-saygı düzeylerinin değerlendirilmesi
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: Ankara Üniversitesi
Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Şehir: Ankara
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Dilek Türkmen
İletişim: turkmendilek@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Kendi Kaderini Tayin
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
4 alt boyut ve 24 madde
Yaptığım Şeyler (6m):Hedeflerime ulaştıracak planlarım üzerinde çalışmaya en kısa zamanda başlarım.
Nasıl Hissederim(6m):İstediğim şeyi elde etmek için hedefler belirleyebildiğime inanırım.
Okulda neler olur(6m):Okuldaki insanlar, istediğim, ihtiyacım olan ya da iyi olduğum şeyler hakkında konuşurken beni dinlerler.
Yurtta neler olur(6m):Yurttaki insanlar, hedeflerime ulaşmak için planımı değiştirmeye mecbur olduğumda bunu anlayışla karşılarlar. Bunu yaparken, bana tavsiyede bulunurlar ve beni cesaretlendirirler.
Derecelendirme: 5’li Likert (1= Asla – 5= Her zaman)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 0 ile 120 arasında değişmektedir.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir.
Çeviri Süreci:
Ölçek öncelikle araştırmacı tarafından daha sonra iki ayrı uzman tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Bu çeviriler dikkate alınarak yeniden Türkçeye çevirileri yapılmış ve tek bir Türkçe ölçek oluşturulmuştur. Bu Türkçe ölçek yeniden dil uzmanınca İngilizceye çevrilip daha sonra tekrar Türkçeye çevrilmiş, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sosyal Hizmet Anabilim Dalı akademisyenleri tarafından değerlendirilerek son şekli verilmiştir.
Geçerlik:
Açımlayıcı faktör analizi sonucu 23 madde ve dört faktörden oluşan ölçeğe doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Analiz sonucunda uyum istatistiklerinden olan ki kare/serbestlik derecesi oranı 1,49 olarak hesaplanmıştır. Bu oranın iki veya altında olması, modelin iyi bir model olduğunu, beş veya daha altında bir değer olması ise modelin kabul edilebilir bir uyum iyiliğine sahip olduğunu gösterir. Yine uyum indekslerinden olan Goodness of Fit Index (GFI); 0,87, Comparative Fix Index (CFI); 0,97 ve Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA); 0,048 olarak hesaplanmıştır. İlk iki değerin 0.90’dan büyük olması kabul edilebilir bir uyum iyiliği değerinin, 0.95’den büyük olması ise iyi bir uyum iyiliği değerinin göstergesi olarak kabul edilir. RMSEA değerinin ise 0.05’in altında olması iyi bir uyum değerini, 0,08’in altında olması ise kabul edilebilir bir uyum iyiliğini ifade eder. Sonuç olarak ölçeğin iyi/kabul edilebilir uyum iyiliği sınırları içinde olduğu ve analiz sonuçlarına göre belirlenen dört faktörlü modelin kabul edilebileceği görülmektedir.
Güvenirlik:
Anket formunun güvenirliği için iç tutarlılık katsayısı olan “Cronbach Alpha” hesaplanmıştır. Ayrıca anket formunda yer alan soruların olumlu tutum ve olumsuz tutumları ayırt etme gücü madde analizi yapılarak incelenmiştir. Bu amaçla madde
toplam puanları arasındaki korelasyonlar hesaplanmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr