TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Karar Verme Becerisi Değerlendirme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Tez


Kaynak/Referans

Karakaş- Günal, E. (1999). İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin günlük yaşamlarındaki problemlerini çözmeye ilişkin karar verme becerilerini ölçmeye yönelik bir ölçek geliştirme çalışması (Yüksek lisans tezi). Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.


Geliştiren/Uyarlayan
Elif Karakaş Günal


Yıl
1999


Kaynak Adı
İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin günlük yaşamlarındaki problemlerini çözmeye ilişkin karar verme becerilerini ölçmeye yönelik bir ölçek geliştirme çalışması


Tez Türü
Yüksek Lisans


Üniversite
Çukurova Üniversitesi


Enstitü
Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir
Adana


Ülke
Türkiye


Link:
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=UjlM15wKZGQW6TLC0pvCtzcsOIoCQgLQ5PlMEWp5AhuTCyQdRn5rafSmAiLRQff3


Dosyalar

Tez
PDF


Sorumlu Yazar
Elif Karakaş Günal


Ölçülen Özellikler
Karar Verme Becerisi


Alt Boyutlar
Bağımlı Karar Verme, Bağımsız Karar Verme, İsteklerini Göz Önüne Alarak Karar Verme, Yeteneklerine Göre Karar Verme


Kimlere Uygulanabilir
4. ve 5. Sınıf Öğrencileri


Derecelendirme
4'lü Likert (1= hiçbir zaman - 4= her zaman)


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek puan 17 ile 68 arasında değişmektedir. Ölçekte 10 olumlu. 7 olumsuz ifade yer almaktadır. Olumsuz ifadeler için bunun tersi geçerlidir.


Ölçek Değerlendirmesi

Ölçekten alınan yüksek puan olumlu yönde değerlendirilmektedir.


Geçerlik

Ölçek maddeleri hazırlanmadan önce kuramsal temel incelenmiş ve çocukların yaşantılarına göre problem alanları belirlenmiştir. Oluşturulan maddeler bunlara göre hazırlanmıştır. Ayrıca karar verme konusunda uzman iki öğretim üyesi ile çalışılıp, kapsam geçerliğini sağlamak amacıyla da diğer öğretim üyesi ve öğretmenlerin görüşleri alınmıştır.


Güvenirlik

Ölçeğin faktörlere göre Cronbach Alfa değerleri; bağımlı karar verme .65, isteklerini göz önüne alarak karar verme .55, bağımsız karar verme .47, yeteneklerine göre karar verme .48 olarak belirlenmiştir. Faktörlerdeki değerlerin çok yüksek olmaması ile birlikte kullanılabilir düzeydedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi