TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

İnsani Değerler Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Tez


Kaynak/Referans

Dilmaç, B. (2007). Fen lisesi öğrencilerine insani değerler eğitimin verilmesi ve İnsani Değerler Ölçeği ile sınanması. (Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi adresinden edinilmiştir.


Geliştiren/Uyarlayan
Bülent Dilmaç


Yıl
2007


Kaynak Adı
Fen lisesi öğrencilerine insani değerler eğitimin verilmesi ve İnsani Değerler Ölçeği ile sınanması.


Tez Türü
Doktora


Üniversite
Selçuk Üniversitesi


Enstitü
Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir
Konya


Dosyalar

Tez
PDF


Sorumlu Yazar
Bülent Dilmaç


İletişim
bulentdilmac@gmail.com


Ölçülen Özellikler
İnsani Değerler


Alt Boyutlar
Barışçı Olma, Dostluk/Arkadaşlık, Dürüstlük, Hoşgörü, Saygı, Sorumluluk


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

6 alt boyut ve 42 madde
Sorumluluk (7 madde): Yaptıklarımın sorumluluğunu alırım.
Dostluk/Arkadaşlık (7 madde): Dostlarımla aramda güçlü bağlar vardır.
Barışçı Olma (7 madde): Yeryüzündeki bütün insanlarla barışık yaşamayı tercih ederim.
Saygı (7 madde): İnsanlarla ilişkilerimde saygılıyımdır.
Dürüstlük (7 madde): Sonuçları ne olursa olsun doğruları söylemekten kaçınmam.
Hoşgörü (7 madde): Çevremdeki insanların ufak tefek hatalarını görmezden gelirim.


Kimlere Uygulanabilir
Lise Öğrencilerine


Derecelendirme
5'li Likert (1=hiçbir zaman-5=her zaman)


Ölçek Puanlaması

Her alt boyuttan alınabilecek puan 7 ile 35 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi
-

Geçerlik

“Sorumluluk” adı verilen ilk faktör 7 (yedi) maddeden oluşmakta, maddelerin faktör yük değerleri .53 ile .77 arasında değişmekte ve toplam varyansın %16,09 açıklanmaktadır. “Dostluk/Arkadaşlık” adı verilen ve varyansın %5,60’lık katkı sağlayan ikinci faktörde yedi (7) maddeden oluşmakta, maddelerin faktör yükleri .51 ile .79 arasında değişmektedir. “Barışçı Olma” adı verilen ve varyansa %3.87 katkı sağlayan üçüncü faktörde ise (7) yedi madde yer almakta, maddelerin faktör yük değerleri .46 ile .74 arasında değişmektedir. “Saygı” adı verilen ve varyansa %3.30 katkı sağlayan dördüncü faktör ise (7) yedi madde yer almakta, maddelerin faktör yük değerleri .36 ile .69 arasında değişmektedir. “Dürüstlük” adı verilen ve varyansa %2.99 katkı sağlayan beşinci faktör ise (7) maddeye yer almakta, maddelerin faktör yük değerleri .45 ile .83 arasında değişmektedir. “Hoşgörü” adı verilen ve varyansa %2.63’lik katkı sağlayan altıncı faktörde (7) yedi maddeden oluşmakta, faktör yükleri ise .36 ile .72 arasında değişmektedir.


Güvenirlik

İDÖ’nün güvenirlik çalışması için iç tutarlılık katsayıları (Cronbach Alpha) hesaplanmıştır. “Sorumluluk” alt ölçeğinin .73, “Dostluk/Arkadaşlık” alt ölçeğinin .69, “Barışçı Olma” alt ölçeğinin .65, “Saygı” alt ölçeğinin .67, “Dürüstlük” alt ölçeğinin .69, “Hoşgörü” alt ölçeğinin .70 ve 42 maddelik tüm ölçek için iç tutarlılık katsayısının ise .92 bulunmuştur.

İDÖ’nün kararlılık anlamındaki güvenirliği için İDÖ, 150 ortaöğretim öğrencisinden oluşan bir gruba 20 gün ara ile iki kez uygulanarak test-tekrar test yöntemiyle güvenirlik katsayıları hesaplanmıştır. Bu kararlılık katsayıları “Sorumluluk” için .73, “Dostluk/Arkadaşlık” için. 91, “Barışçı Olma” için. 80, “Saygı” için .88, “Dürüstlük” için .75, “Hoşgörü” için .79 olarak bulunmuştur. Ölçeğin tümü için kararlılık katsayısı: .87 tespit edilmiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi