Güç Eşitliği Ölçeği
Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.
Link: https://dergipark.org.tr/tr/pub/asead/issue/83045/1406054
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 141 Yakın/Romantik İlişkiler » 145 Aile İlişkileri, Ebeveynlik ve Aile Danışmanlığı
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Serpen, A. S., Kara, Y., Özdemir, H. F., & Duyan, V. (2024). Developing the Power Equity Scale for couple/family therapy practices from a feminist perspective and determining its psychometric properties. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 11(1), 284–299.
Geliştiren/Uyarlayan: Ayşe Sezen Serpen, Yunus Kara, Hasan Fehmi Özdemir, Veli Duyan
Yıl: 2024
Kaynak Adı: Developing the Power Equity Scale for Couple/Family Therapy Practices from A Feminist Perspective and Determining its Psychometric Properties
Dergi: Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi
Cilt: 11
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 284 - 299
Sorumlu Yazar: Yunus Kara
İletişim: kara.yunus93@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Çift ve aile terapisi bağlamında güç dengesi, Çift ve aile terapisi bağlamında ilişkilerdeki eşitlik, Çift ve aile terapisi bağlamında partnerler arasında algılanan güç paylaşımı, çift ve aile terapisi bağlamında partnerler arasında algılanan karar alma süreçlerine katılım, çift ve aile terapisi bağlamında partnerler arasında algılanan kontrol
Kimlere Uygulanabilir: Aile danışmanları, Aile terapistleri, Çift danışmanları, Çift terapistleri
Derecelendirme: "1 = Toplumsal cinsiyete/güce duyarsız", "3 = Kaçırılmış fırsat", "5 = Toplumsal cinsiyete/güce duyarlı" olarak ifade edilmektedir.
Ölçek Puanlaması: Ölçekten alınabilecek puan 19 ile 95 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi: Ölçekte her madde, 1’den 5’e kadar derecelendirilen Likert tipi yanıt seçenekleriyle değerlendirilir. Ancak burada sayısal puanların içerdiği anlam klasik "katılıyorum" düzeylerinden farklı olarak, toplumsal cinsiyet ve güç farkındalığı bağlamında yapılandırılmıştır. Puanlamada seçenekler şu şekilde tanımlanmıştır:
1 = Toplumsal cinsiyete/güce duyarsız
3 = Kaçırılmış fırsat (nötr, kararsız veya potansiyel gelişim alanı)
5 = Toplumsal cinsiyete/güce duyarlı
Bu bağlamda, bireyin toplam puanı 19 ile 95 arasında değişmektedir. Yüksek puanlar, bireyin ilişkide toplumsal cinsiyet eşitliğine ve güç paylaşımına yüksek düzeyde duyarlı olduğunu gösterirken; düşük puanlar, bireyin bu konulara karşı duyarsız veya farkındalık düzeyinin zayıf olduğunu işaret eder.
Değerlendirme şu şekilde yapılabilir:
19–45 arası puanlar: Katılımcının toplumsal cinsiyet ve güç dinamiklerine karşı duyarsız, geleneksel veya eşitlikçi olmayan bir ilişki algısına sahip olduğunu gösterebilir. Bu durum terapötik açıdan müdahale gerektirebilecek bir zayıflık alanı olarak değerlendirilebilir.
46–70 arası puanlar: Katılımcının konuya yönelik farkındalığının sınırlı ancak gelişime açık olduğunu, bazı eşitlikçi unsurların ilişkide yer aldığını ancak bunun sistematik ve tutarlı olmadığı bir algıya işaret edebilir.
71–95 arası puanlar: Yüksek düzeyde toplumsal cinsiyet ve güç duyarlılığına işaret eder. Bu tür bir algı, eşitlikçi ve adil ilişki dinamiklerinin benimsendiği, karşılıklı saygı ve etkileşimin güçlü olduğu bir ilişki örüntüsünü destekler.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr