TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Görsel Analog Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Araz, A., Aydın, A. ve Asan, A.(2011). Görsel Analog Ölçeği ve Duygu Kafesi: Kültürümüze Uyarlama Çalışması. Türk Psikoloji Yazıları, 14 (27), 1-13.


Geliştiren/Uyarlayan
Arzu Araz, Arzu Aydın, Aslı Asan


Yıl
2011


Kaynak Adı
Görsel Analog Ölçeği ve Duygu Kafesi: Kültürümüze Uyarlama Çalışması


Dergi
Türk Psikoloji Yazıları


Cilt
14


Sayı
27


Sayfa Aralığı
1-13


Link:
http://www.turkpsikolojiyazilari.com/PDF/TPY/27/01.pdf


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Arzu Aydın


İletişim
arzuguay@hotmail.com


Ölçülen Özellikler
Duygu


Alt Boyutlar
Disfori, Düşmanlık, Kaygı, Olumlu Duygu


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

3 Alt Boyut ve 18 madde
Endişe/Huzursuzluk (10 m): Hüzünlü
Olumlu Duygu (4 m): Hoşnut
Düşmanlık (4 m): Tepesi Atmış


Kimlere Uygulanabilir
Üniversite Öğrencileri, Yetişkinler


Derecelendirme
100'lü Lilert (0=hiç gergin değilim - 100=son derece gerginim)


Ölçek Puanlaması

Puanlama katılımcının düzlem üzerinde her bir duygu için yaptığı dikey işaretlemenin cetvelle ölçülmesine dayanmaktadır. Olumlu duygu sıfatları puanlama sırasında ters çevrilen maddelerdir.


Ölçek Değerlendirmesi
-

Çeviri Süreci

Görsel Analog Ölçeği (GAÖ), ikisi psikoloji alanından ikisi alan dışından olup ileri düzeyde İngilizce bilen dört yargıcı tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. Farklı kelimelerle ifade edilen sıfatlar için görüş birliği oluşturacak şekilde her sıfat çiftini en doğru yansıtan kelimeler dört yargıcının ortak kararıyla netleştirilmiş ve ölçme aracına son şekli verilmiştir. Ölçeğin anlaşılırlığını test etmek amacıyla psikoloji alanı dışından üç kişiye uygulama yapılmış; gerek yönergenin gerek kelime çiftlerinin anlaşılır olduğu yönünde geri bildirim alınmıştır.


Geçerlik

Gerek GAÖ gerekse Duygu Kafesi’nin ölçüt bağıntılı geçerliklerini belirlemek amacıyla PNDÖ ile ilişkileri incelenmiştir. GAÖ’nün Endişe/Huzursuzluk, Olumlu Duygu ve Düşmanlık faktörleri ile PNDÖ’nin PD ve ND alt ölçekleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için yapılan analizlerde GAÖ’nün Endişe/Huzursuzluk ve Düşmanlık faktörlerinin PNDÖ-PD alt ölçeği ile negatif, ND alt ölçeği ile pozitif bir ilişki gösterdiği bulunmuştur. Bununla birlikte GAÖ’nün Olumlu Duygu faktörü ile PNDÖ’nin PD alt ölçeği arasında pozitif, ND alt ölçeği arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bu sonuçlar GAÖ’nün ölçüt bağıntılı geçerliğinin tatmin edici düzeyde olduğunu göstermektedir. Literatür incelendiğinde bu ölçme aracının benzer yapıyı ölçen bir başka ölçekle ilişkisine dair bulguya rastlanamamıştır.


Güvenirlik

GAÖ’nün güvenirlik düzeyini belirlemek amacıyla alt ölçeklerin Cronbach Alfa iç tutarlılık ve madde toplam korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Buna göre ölçeğin Cronbach Alfa katsayılarının Endişe/Huzursuzluk faktörü için .93, Olumlu Duygu faktörü için .84 ve Düşmanlık faktörü için .73 olduğu bulunmuştur. Buna göre kabul edilebilir katsayılara ulaşılmıştır. Ayrıca madde toplam korelasyonlarının Endişe/Huzursuzluk için .52 ile .77, olumlu duygu için .62 ile .75 ve Düşmanlık için .37. İle .66 arasında değiştiği görülmüştür. Hem GAÖ hem de Duygu Kafesi’nin test-tekrar test güvenirliklerini belirleyebilmek amacıyla ilk uygulamanın ardından yaklaşık 3 hafta sonra ikinci bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Her iki ölçeğin güvenirliği için 167 kişi ile gerçekleştirilen test-tekrar test uygulamasında örneklemin 119’u kız (% 71.3), 48’i erkektir (% 28.7). Grubun yaş ortalaması ise 21.98 (S = 2.32) olarak belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda Pearson korelasyon katsayısı GAÖ Endişe/Huzursuzluk faktörü için .46, Olumlu Duygu faktörü için .29; Düşmanlık faktörü için .45 olarak elde edilmiştir (p < .01)


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı
Visual Analogue Scale/VAS


Orijinal Ölçek Kaynak Türü
Makale


Orijinal Kaynak / Referans

Albersnagel, F. A. (1988). Velten and music mood induction procedures: A comparision with accessibility of thought associations. Behavioral Research and Theory, 26, 7996.


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi