TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Geştalt Temas Engelleri Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://abs.mehmetakif.edu.tr/upload/_6258_gestalt_olcek_pdr_dergisi.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 128 Kişilik ve Benlik


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Tagay, Ö. ve Voltan-Acar, N. (2012). Gestalt Temas Engelleri Ölçeğinin geliştirilmesi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(37), 61-72.


Geliştiren/Uyarlayan: Nilüfer Voltanacar, Özlem Tagay


Yıl: 2012


Kaynak Adı: Gestalt Temas Engelleri Ölçeğinin geliştirilmesi


Dergi: Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi


Cilt: 4


Sayı: 37


Sayfa Aralığı: 61-72


Sorumlu Yazar: Özlem Tagay


İletişim: ozlemtagay@yahoo.com


Ölçülen Özellikler: Temas Engelleri


Alt Boyutlar: Bağımlı Temas, Tam Temas, Temas, Temas Sonrası


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

4 alt boyut ve 24 madde
Temas (5 m): Kişinin kendisinde olmasını istemediği özellikleri dışa yansıttığı ifadelerin olduğu bir faktördür.
Tam Temas (8 m): Bireyin enerjiyi doğal yolundan alternatif bir yola ya da kendine çevirdiğini ifade eden maddelerin ortaya çıktığı faktördür.
Bağımlı Temas (7 m): Kişilerarası ilişkilerde karşısındaki kişiye odaklı olma, bireyselleşme ve farklılaşmayı engelleyen maddelerin ortaya çıktığı faktördür.
Temas Sonrası (4 m): Başkalarıyla birlikte olmaktansa yalnızlığı tercih etmeye eğilimli düşüncelere ait ifadelerin yer aldığı faktördür.


Kimlere Uygulanabilir: Üniversite Eğitim Fakültesi Öğrencileri


Derecelendirme: 5'li Likert


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 120, en düşük puan ise 24'tür.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun ölçtüğü özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca ölçek bireyin toplam iyi oluş puanını vermektedir.


Geçerlik:

Geçerlilik çalışmaları kapsamında yapılan açıklayıcı faktör analizinde ölçek için dört boyutlu yapı elde edilmiştir. Yapılan
doğrulayıcı faktör analizinde dört faktörlü yapı sınanmış ve sınanan modelin oldukça iyi uyum indekslerine sahip olduğu saptanmıştır. Buna göre; temas alt boyutunda beş, tam temas alt boyutunda sekiz, bağımlı temas alt boyutunda yedi ve temas sonrası alt boyutunda dört madde yer almıştır. Araştırmada geliştirilen GTEÖ’nün Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı temas alt ölçeği için .61 ; tam temas alt ölçeği için .79 , bağımlı temas alt ölçeği için .75 ve temas sonrası alt ölçeği için .60 bulunmuştur.


Güvenirlik:

Test güvenilirlik katsayısı temas alt ölçeği için .74 ; tam temas alt ölçeği için .77 , bağımlı temas alt ölçeği için .69 ve temas sonrası alt ölçeği için .65 çıkmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi