TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Flört Şiddeti Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Terzioğlu, F., Gönenç, İ.M., Özdemir, F., Güvenç, G., Kök, G., Sezer, N.Y., vd. (2016). Flört Şiddeti Tutum Ölçeği geçerlilik ve güvenirlilik çalışması. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 19, (4),225-232.


Geliştiren/Uyarlayan
Neslihan Yılmaz Sezer, Füsun Terzioğlu, Gülten Güvenç, İlknur Münevver Gönenç, Funda Özdemir, Gülşah Kök, Başak Demirtaş Hiçyılmaz


Yıl
2016


Kaynak Adı
Flört Şiddeti Tutum Ölçeği geçerlilik ve güvenirlilik çalışması


Dergi
Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi


Cilt
19


Sayı
4


Sayfa Aralığı
225-232


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
İlknur Münevver Gönenç


İletişim
imgonenc@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Flört Şiddeti


Alt Boyutlar
Cinsel Şiddet, Duygusal Şiddet, Ekonomik Şiddet, Fiziksel Şiddet, Genel Şiddet


Kimlere Uygulanabilir
İlişki yaşayan yetişkinler


Derecelendirme
1= Kesinlikle Katılmıyorum - 5= Tamamen Katılıyorum


Ölçek Puanlaması

Ölçekte bulunan 23 madde ters yönde puan almaktadır. Ölçek puan ortalamasının 5’e yaklaşması bireylerin flört şiddetine yönelik sahip olduğu tutumlarının, flört şiddetini desteklemediğini göstermektedir.



Ölçek Değerlendirmesi
-

Geçerlik

Örneklem büyüklüğünün faktör analizi için yeterli olup olmadığını belirlemek amacıyla Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) testi ve Bartlett’s Sphericity testi uygulanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğini ortaya koymak ve ölçekte yer alan maddelerin faktör yüklerinin belirlenerek boyutlandırılması amacıyla açımlayıcı faktör analizi ve ‘varimaks’ eksen döndürme temel bileşenler analizi uygulanmıştır.



Güvenirlik

Ölçeğin güvenirlik çalışması için ise iç tutarlılık analizi ve test-tekrar test güvenilirliği analizi kullanılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılık analizi Cronbach Alfa Güvenirlik Katsayısı kullanılarak hesaplanmıştır. Test – tekrar test yönteminde ölçek 36 kişiye iki defa uygulanmıştır. Analizler sonucunda toplam varyansın %53.15’ini açıklayan 28 maddeli ve 5 faktörlü ölçek elde edilmiştir. Ölçeğin Cronbach-alpha güvenirlik katsayısı 0.91 olarak belirlenmiştir.Araştırmada test-tekrar test güvenirlik testinde, iki ölçüm puanları arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıştır (p>0.05).



Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi