TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Ergenlerde Karar Verme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Tez


Kaynak/Referans

Çolakkadıoğlu, O. (2003). Ergenlerde Karar Verme Ölçeği`nin uyarlama çalışması(Yüksek lisans tezi). Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.


Geliştiren/Uyarlayan
Oğuzhan Çolakkadıoğlu


Yıl
2003


Kaynak Adı
Ergenlerde Karar Verme Ölçeği`nin uyarlama çalışması


Tez Türü
Yüksek Lisans


Üniversite
Çukurova Üniversitesi


Enstitü
Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir
Adana


Ülke
Türkiye


Link:
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=TJtEyl3GBWgytfBisjf7l-Un9FPHk76E3ZElosif_gp_BEKyiZM-WlHPHL9y9yoA


Dosyalar

Tez
PDF


Ölçülen Özellikler
Ergenlerde Karar Verme


Alt Boyutlar
İhtiyatlı seçicilik, Karar Vermede Öz-saygı, Panik, Umursamazlık


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

Ölçek 30 madde, iki bölümden ve 5 alt ölçekten oluşmaktadır. Bu iki bölüm; Karar Vermede Özsaygı (Decisional Self Esteem) ve Karar Vermede Başa Çıkma Stilleri (Decisional Coping Pattems)'dir.


Kimlere Uygulanabilir
Ergenler


Derecelendirme
3 (Benim için her zaman doğru), 2 (Benim için sık sık doğru), 1 (Benim için bazen doğru) ve 0 (Benim için hiçbir zaman doğru değil)


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi
-

Çeviri Süreci

Birinci aşamada araştırmacı tarafından Türkçe'ye çevrilen ölçek maddeleri, ortaya çıkması olası çeviri sorunlarını önlemek amacıyla iki dili iyi bilen M.K.Ü. Eğitim fakültesi İngilizce öğretmenliği bölümünde çalışan öğretim üyeleri tarafından değerlendirilmiş daha sonra her iki dili bilen ÇÜ. Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim dalında çalışan öğretim üyeleri tarafından incelenmiştir. Bu uzmanlar tarafından tanımlanan sorunlar değerlendirilerek gerekli değişiklikler yapılmış ve orijinal formla deneysel formun eşdeğerliğinin sınanması için geri çevirme yöntemi kullanılarak, M.K.Ü Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Anabilim Dalında çalışan öğretim üyeleri tarafından değerlendirilen çeviriler araştırmacının değerlendirilmesine sunulmuştur ve deneysel Türkçe formun, orijinal İngilizce forma eşdeğer olduğu görülmüştür. Oluşturulan Türkçe form 25 kişilik bir öğrenci grubuna uygulanarak anlaşılmayan maddeler üzerinde gerekli değişiklikler yapılmış ve ölçek son halini almıştır.


Geçerlik

. Ölçme aracının geçerliğinin sınanması amacıyla kapsam geçerliği, ölçütlere dayalı geçerlik ve yapı-kavram geçerliği incelemelerinin yapılması gerektiği belirtilmektedir. Gerçekleştirilen birinci çalışmada uygulanan faktör analizi sonucunda örnekleme yeterliği değerinin .83 olduğu bulunmuştur.


Güvenirlik

Güvenirliği sınamak için testin tekrarı yöntemi, paralel formlar güvenirliği, testi yarılama yöntemi, iç tutarlılık güvenirlik katsayılarının hesaplanması gibi yöntemler kullanılmaktadır.Ölçeklerin iç tutarlığına ilişkin sınama Cronbach alfa güvenirlik katsayıları hesaplanarak yapılmıştır. Karar Vermede Öz-Saygı alt ölçeğinin Cronbach alfa katsayısı .61 olarak bulunmuştur. ve Karar Vermede Başa Çıkma Stilleri ölçeğinin alt boyutlarının Cronbach alfa değerleri sırasıyla .73, .70, .66 ve .73 olarak bulunmuştur. Ölçeğin genelinde Güvenirlik çalışmasında ölçek, 380 öğrenciye ilk uygulamadan bir hafta sonra ikinci kez uygulanmış ve test tekrar test güvenirliği .80, Cronbach alfa değeri .77 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi