Epilepsi Öz-Yönetim Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 185 Sağlık Psikolojisi
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Yeni, K. (2014). Epilepsi öz-yönetim ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması (Yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi adresinden edinilmiştir.
Geliştiren/Uyarlayan: Kübra Yeni
Yıl: 2014
Kaynak Adı: Epilepsi öz-yönetim ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Şehir: İstanbul
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Kübra Yeni
İletişim: kubra.yeni@omu.edu.tr
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
38 maddeden oluşmaktadır.
Kimlere Uygulanabilir: 18 Yaş Üstü Epilepsi Tanısı Almış Kişiler
Ölçek Puanlaması:
Yanıtları 5'li likert biçiminde değerlendirilmektedir ve 1-5 arasında puanlandırılmaktadır. Ölçekten alınabilecek minimum puan 38, maksimum puan 190 olup, yüksek puan hastaların öz yönetim davranışlarını sıklıkla kullandığını göstermektedir
Geçerlik:
Yapı geçerliği için Açımlayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizi yapıldı. Faktör analizi sonucunda ölçeğin on üç faktörlü yapıya dağıldığı ve faktör yükü 0,30’dan düşük olan yirmi madde olduğu saptandı. Ölçeğin madde-toplam puan korelasyon katsayıları 0,020 ile 0,515; alt boyut toplam puanlarının korelasyon katsayıları 0,096 ile 0,735 arasında saptandı.
Güvenirlik:
İç tutarlık analizinde Cronbach alfa güvenirlik katsayısı tüm ölçek için 0,740; alt boyutlar için 0,573 ile 0,673 arasında bulundu. Ölçek ve alt boyutlarının zamana göre değişmezliğini değerlendirmek için test-tekrar test yapıldı, her iki uygulama arasında fark olmadığı belirlendi (p>0,05).
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr