TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Doğum Sonu Hemşirelik Bakımını Değerlendirme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Tez


Kaynak/Referans

Yıldız- Eryılmaz, H. (1999) Doğum sonu hemşirelik bakımının değerlendirilmesinde ölçek geliştirilmesi ve uygulananan bakım yönteminin (pathway) etkilerinin belirlenmesi (Doktora tezi). Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.


Geliştiren/Uyarlayan
Hatice Yıldız Eryılmaz


Yıl
1999


Kaynak Adı
Doğum sonu hemşirelik bakımının değerlendirilmesinde ölçek geliştirilmesi ve uygulananan bakım yönteminin (pathway) etkilerinin belirlenmesi


Tez Türü
Doktora


Üniversite
Marmara Üniversitesi


Enstitü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü


Şehir
İstanbul


Ülke
Türkiye


Link:
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=E_eEUHQic_C-LvhxNQn1Ww3oUG1y5P467cONyAYTJd68xc-2majLidq6MSNXTXkR


Dosyalar

Tez
PDF


Alt Boyutlar
Bakım, Eğitim


Kimlere Uygulanabilir
Doğum Yapan Kadınlara Hizmet Veren Hemşireler


Derecelendirme
4'lü Likert (1= hiç katılmıyorum - 4= tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması

Ölçeğin hemşirelik ile ilgili bölümünden alınabilecek puan 45 ile 180 arasındadır.


Ölçek Değerlendirmesi
-

Geçerlik

Ölçeğin yapı geçerliliğinde, faktör analizi istatistik tekniklerinden en yaygın kullanılan " varimax rotated factor matrix analysis" yöntemi kullanılmıştır. 2'li ve 4'lü faktör analizi istenmiştir. Hem hemşireler, hem de annelerle ilgili ölçek formundaki maddelerde, kendi aralarında yüksek ilişki gösterenler 2 faktörde toplanmıştır. Her iki ölçek formunda da 1.faktörde yer alanlar, DS hemşirelik bakım girişimleriyle ilgili olan maddelerdir ve ölçeğin BAKIM alt boyutunu oluşturmuştur. 2. faktörde toplananlar ise DS bakımındaki eğitimle ilgili olan maddelerdir ve ölçeğin EĞİTİM alt boyutunu oluşturmuştur.


Güvenirlik

Ölçeğin güvenirliği, iç tutarlılığı ölçülerek sınanmıştır. Cronbach Alfa güvenirlilik katsayısı hesaplanmış ve analiz sonucunda: Hemşirelerle ilgili olan 45 maddeli ölçek formunda Cronbach Alfa= .96, DS annelerle ilgili olan 45 maddelik ölçek formunda ise Cronbach Alfa= .88 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi