Depresyon Değerlendirme Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
20 Psikiyatri /Klinik Psikoloji » 204 Depresyon Bozuklukları
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
ALŞEN, S. (2012). Çocuklar için Depresyon Değerlendirme Ölçeği-gözden geçirilmiş formunun Türkçe uyarlamasının Türk populasyonundaki ergenlerde psikometrik özellikleri (Doktora tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi adresinden edinilmiştir.
Geliştiren/Uyarlayan: SEVAY ALŞEN
Yıl: 2012
Kaynak Adı: Çocuklar için Depresyon Değerlendirme Ölçeği-gözden geçirilmiş formunun Türkçe uyarlamasının Türk populasyonundaki ergenlerde psikometrik özellikleri
Tez Türü: Doktora
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Şehir: İzmir
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Sevay Ayşen
Ölçülen Özellikler: Çocuklarda Depresyon
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
15 maddeden oluşmaktadır.
Kimlere Uygulanabilir: Majör Depresif Bozukluk Tanısı Konmuş Hastalar
Derecelendirme: 7li Likert
Ölçek Puanlaması:
Her bir madde için yapılan puanlama çeşitlilik gösterir; 6 madde için yapılan puanlama 0-3 puan üzerinden, 2 madde için yapılan puanlama 0-4 puan üzerinden ve diğer 7 madde için yapılan puanlama ise 0-5 puan üzerinden yapılmaktadır
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ölçek ayrıca toplam iyi oluş puanı vermektedir.
Çeviri Süreci:
Ölçeğin Türkçe çevirisi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (ÇERSAH) alanında çalışan, iyi derecede İngilizce bilen ve daha önce de benzer çalışmalarda deneyimi olan bir araştırma görevlisi tarafından yapıldıktan sonra, ölçek iyi derecede İngilizce bilen ve daha önce de benzer çalışmalarda deneyimi olan iki ÇERSAH öğretim üyesi tarafından incelenmiş; çeviri anlam uyumu, dil kullanımı, kültürel uygunluğu, kavram uygunluğu ve imla kuralları açısından uygun gördüğü düzeltmeler ve değişiklikler yapılarak 2.çeviri metni elde edilmiştir.
Geçerlik:
Geçerlik kapsamı içinde, Yapı geçerliliği için yapılan faktör analizinde, özdeğer istatistiği 1’den büyük olan dağılımın %94.1’ini tanımlayan 16 faktör elde edilmiştir. Varimax döndürme işlemi uygulanmış ve özdeğeri 1’in üstünde olan 4 faktör değerlendirmeye alınmıştır. ÇDDÖ-R formu maddelerine ilişkin ortak varyansların 0.45 ile 0.87 arasında değiştiği gözlenmektedir.
Güvenirlik:
Değerlendirmeciler arası güvenirlik, iki çocuk psikiyatrisi tarafından yapılan Depresyonun genel değerlendirilmesi ve ÇDDÖ özet puanlarının karşılaştırılması yoluyla belirlenmiştir. İki değerlendirmeci arası korelasyon puanları ÇDDÖ özet puanları için 0.96, Depresyonun genel değerlendirilmesi puanları için 0.92 olarak bulunmuştur. Eş zamanlı güvenirlik ise, bir değerlendirmecinin Genel değerlendirme puanları ile diğer değerlendirmecinin ÇDDÖ özet puanları karşılaştırılması yoluyla yapılmış, 0.89 ve 0.92 korelasyon puanları elde edilmiştir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr