TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Değişim İçin Durum Belirleme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Tez


Kaynak/Referans

Tufan, D. (2010). Spor eğitimi veren öğrenim kurumlarının değişim ihtiyacının belirlenmesi (Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu örneği) (Yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan
Dilek Tufan


Yıl
2010


Kaynak Adı
Spor eğitimi veren öğrenim kurumlarının değişim ihtiyacının belirlenmesi (Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu örneği)


Tez Türü
Yüksek Lisans


Üniversite
Gazi Üniversitesi


Enstitü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü


Şehir
Ankara


Ülke
Türkiye


Link:
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=EEdeQgIdFRxX5NbvVau-AqBaUl4oDuEwZugPlI-wn5kjphOht5R8VTF4N3PvUq_A


Dosyalar

Tez
PDF


Sorumlu Yazar
Dilek TUFAN


Ölçülen Özellikler
Değişim İçin Durum Belirleme


Alt Boyutlar
Değişim İhtiyacı, Değişim Süreci, Değişimin Sonucu, Mevcut Durum


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

33 madde ve 4 alt boyuttan oluşmaktadır.
Mevcut Durum(14 m): Öğrenciler kariyer planlama ve gelecek kaygıları konularında okul yönetimi tarafından bilgilendirilir.
Değişim İhtiyacı(12 m): Okulumuzun ulaşmak istediği hedefler sıkça dile getirilir.
Değişim Süreci(5 m): Okulumuzdaki öğrencilerin değişim sürecindeki en önemli rolü, değişim kararlarına katılmak olmalıdır.
Değişimin Sonucu(2 m): Planlı organizasyonel değişimin okulu olumlu yönde etkileyeceğine inanılır


Kimlere Uygulanabilir
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri, Spor Yöneticileri


Derecelendirme
5’li Likert (1=kesinlikle katılıyorum – 5=kesinlikle katılmıyorum)


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

Değerlendirme sonucunda yüksek puan oluşması durumu katılımcıların ölçeğe genelde ve alt boyutlarda katılma eğiliminde olduklarını göstermektedir.


Geçerlik

Yapılan pilot çalışma sonrasında elde edilen verilerin faktör çözümlemesine uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla KMO (KasierMeyer-Olkin) ve Barlett testi uygulanmıştır. Ölçeğin KMO değeri 0,935 bulunmuş ve KMO değerinin 1’e çok çok yakın olduğu gözlenmiştir. Dolayısıyla eldeki veri grubu faktör analizi için yeteri kadar iyidir. Barlett testi sonucu ise 5310,693 (p değeri=0.000 <0.01) olarak hesaplanmıştır. Bu iki test sonucundan elde edilen bulgu faktör analizi yapabilmek için üzerinde çalışılan örneklem büyüklüğünün yeterli ve verilerin ise faktör analizi yapabilmek için uygun olduğunu göstermektedir.


Güvenirlik

Tüm sorular bir arada değerlendirildiğinde anketin genel olarak güvenirlik düzeyi 0.896 olarak elde edilmektedir (Cronbach alfa=0.896). Güvenirlik düzeyinin en çok 1 olabileceği düşünüldüğünde elde edilen 0.896 güvenirlik düzeyinin çok yüksek olduğu söylenebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi