TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Covid-19 Salgını ile Acil ve Zorunlu Uzaktan Öğretime Geçişe Yönelik Akademisyen Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Link: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2161803


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 350 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Makale:

Çengel M., Yıldız EP. ve Alkan A., (2022). Covid-19 salgını ile acil ve zorunlu uzaktan öğretime geçişe yönelik akademisyen tutum ölçeği: Bir ölçek geliştirme çalışması. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 12(2), 305-312. DOI: 10.5961/higheredusci.1049411.


Geliştiren/Uyarlayan: Metin Çengel, EZGİ PELİN YILDIZ, Ayşe ALKAN


Yıl: 2022


Kaynak Adı: Covid-19 Salgını ile Acil ve Zorunlu Uzaktan Öğretime Geçişe Yönelik Akademisyen Tutum Ölçeği: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması


Dergi: Yükseköğretim ve Bilim Dergisi


Cilt: 2


Sayı: 12


Sayfa Aralığı: 305-312


DOI: DOI: 10.5961/higheredusci.1049411


Sorumlu Yazar: Ezgi Pelin YILDIZ


İletişim: yildizezgipelin@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Acil Uzaktan Öğretime Yönelik Tutum


Alt Boyutlar: Öğrenmeden Kaçınma, Öğrenmeye Yönelik İstek, Öğrenmeyi Önemseme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Çevrimiçi (online) öğretme ortamını bir akademisyen olarak öğrenmek adına en etkili öğrenme yollarını araştırırım.
Çevrimiçi (online) ortamlarda ders verebilmek için teknik açıdan kendimi geliştiririm.
Çevrimiçi (online) ortamların modül ve özelliklerini (sınav, ödev, forum, sohbet, video konferans gibi) öğrendikçe kendimi daha güçlü hissediyorum.

Ölçek 17 madde ve 3 boyuttan oluşmaktadır, boyutların adlandırması araştırmacılar tarafından yapılmıştır. Buna göre; Birinci boyut: “Öğrenmeye Yönelik İstek” olup 6 maddeden oluşmaktadır. İkinci boyut: “Öğrenmeyi Önemseme” olup 5 maddeden oluşmaktadır. Üçüncü boyut: “Öğrenmeden Kaçınma” olup 6 maddeden oluşmaktadır.


Kimlere Uygulanabilir: Akademisyenler


Derecelendirme: 5’li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum – 5= kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması: Ölçekte ters madde bulunmamaktadır. Ölçekten alınabilecek puan 17 ile 85 puan arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi: “COVID-19 Salgını ile Acil ve Zorunlu Uzaktan Öğretime Geçişe Yönelik Akademisyen Tutum Ölçeği” geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış bir veri toplama aracı olarak alan yazına sunulmuştur. İlgili ölçeğin COVID-19 pandemi sürecinde akademisyen tutumlarının değerlendirilmesinde güvenle kullanılması mümkündür. Ölçek maddelerinin ortalama ve standart sapma değerleri üzerinden değerlendirilmesi mümkündür.


Geçerlik: Ölçeğin öz değeri 1’den büyük üç faktörlü yapısı toplam var- yansın %67.41’ini açıklamaktadır. Yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışmaları kendi içerisinde tutarlı yapısını ispatlamaktadır. Bu araştırmada ilgili ölçeğin geçerlik çalışması olarak yapı geçerliği incelenmiştir. Ölçeğin yapı geçerliği için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. AFA sonucunda ölçeğin yeterliliğini test eden Kaiser Meyer Olkin (KMO) değeri .91 olarak bulunmuştur. Açımlayıcı faktör analizi sonuçlarına göre ölçeğin 3 boyutlu yapısı doğrulanmıştır. DFA için ise çoklu uyum indeksleri kullanılmıştır; buna göre Öğrenmeye Yönelik İstek, Öğrenmeyi Önemseme ve Öğrenmeden Kaçınma boyutlarına ait nihai uyum indekslerinin istenilen sınırlarda olduğu tespit edilmiştir.


Güvenirlik: Ölçeğin Cronbach Alpha ile saptanan iç tutarlık katsayısı .91 olarak saptanmıştır. Ölçeğin alt boyutlarına ilişkin iç tutarlık katsayıları Öğrenmeyi Yönelik İstek boyutuna yönelik .90; Öğrenmeyi Önemseme boyutuna yönelik .83; Öğrenmeden Kaçınma boyutuna yönelik .86 tespit edilmiştir. Elde edilen yapıyı doğrulamak için araştırmada Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) işlemleri uygulanmıştır. Bu işlemler sonucu ölçeğin tüm boyutlarına ait nihai uyum indekslerinin istenen sınırlarda olduğu kanıtlanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi