Çok Alanlı Kararlılık Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://e-dergi.atauni.edu.tr/ataunisosbil/article/view/1020002812/1020002724
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Sarı, E. (2010). Çok Alanlı Kararlılık Ölçeğini Türkçeye uyarlama çalışması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(1), 101-114.
Geliştiren/Uyarlayan: Enver Sarı
Yıl: 2010
Kaynak Adı: Çok Alanlı Kararlılık Ölçeğini Türkçeye Uyarlama Çalışması
Dergi: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 14
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 101-114
Sorumlu Yazar: Enver SARI
İletişim: enversari@hotmail.com
Ölçülen Özellikler: Çok Alanlı Kararlılık Ölçeği’ni Türk Kültürüne Uyumlu Olup Olmadığı, Dört Faktörlü Yapısal Modelin Verilerle Uyumlu Olup Olmadığı
Alt Boyutlar: Çatışma Çözme, Genel Kararlılık, Sosyal İlişki Seçiminde Kesinlik, Sosyal İlişki Seçiminde Kolaylık
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
4 alt boyut 20 madde
-Genel Kararlılık ( 4 m ) :“Bir karar aldıktan hemen sonra genellikle onun doğrultusunda hareket ederim.
-Çatışma Çözme ( 6 m ) :Biri ile tartıştıktan sonra durumun üstesinden nasıl geleceğim konusunda kendime güvenirim.
-Sosyal İlişki Seçiminde Kesinlik ( 4 m ) :Arkadaş seçme yeteneğime güveniyorum.
-Sosyal İlişki Seçiminde Kolaylık ( 6 m ) :Bir arkadaşta tam olarak ne aradığımı biliyorum.
Kimlere Uygulanabilir: Üniversite Öğrencileri
Derecelendirme: 6'lı Likert (1=Hiç katılmıyorum - 6=Tamamen katılıyorum
Ölçek Puanlaması:
İlk alt ölçekten 4 ile 24 arası puan elde edilmektedir. Diğer üç alt ölçekten 6 ile 36 arası puan elde edilmektedir. Ölçekten alınacak yüksek puan kararlılık düzeyinin yüksekliğini göstermektedir.
Ölçek Değerlendirmesi:
Madde analizinde bir madde ile bu madde dışındaki diğer maddeler toplamı (bütün) arasındaki düzeltilmiş madde korelasyonları incelenmiştir. Bu korelasyonlarda alt ölçeklerle (faktörlerle) madde- ölçek ve madde-toplam korelasyonları belirlenmiştir. MDDSTR’nin toplam puanına göre oluşturulan üst % 27’lik grupla alt % 27’lik grup puan ortalamaları arasında fark olup olmadığı t-testi ile karşılaştırılmıştır.
Çeviri Süreci:
MDDS İngiliz Dili ve Edebiyatı uzmanı tarafından Türkçe’ye çevrilmiş, ardından Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında uzman dört öğretim üyesi incelemiştir. Uzmanların önerileri doğrultusunda ölçek üzerinde bir Türk Dili uzmanı düzeltmeler yaptıktan sonra İngilizce ve Türkçe formlar arasındaki eşdeğerliğin saptanması için Karadeniz Teknik Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü son sınıf öğrencilerinden seçilen bir grup (n = 27) üzerinde bir hafta arayla iki uygulama gerçekleştirilmiştir. MDDS İngilizce ve Türkçe formlarından elde edilen puanlar arasında hesaplanan korelasyon katsayısı .80’dir. Ölçeğin alt ölçekleri arasında elde edilen korelasyon katsayıları genel karar için .85, çatışma çözme için .75, sosyal ilişkilerde kararlılık için .70, sosyal ilişkilerin kesinliğinde kararlılık için .80 olarak bulunmuştur MDDS’in İngilizce ve Türkçe formlarının genel toplam puanları arasında elde edilen .80 değerinde, önemli düzeyde (p < 0.05) korelasyon katsayısı ile ölçeğin eşdeğer olduğu kabul edilmektedir.
Geçerlik:
Araştırmanın birinci amacı doğrultusunda, MDDS-TR’nin daha önce belirlenen dört faktörlü yapısının geçerli bir model olup olmadığı doğrulayıcı faktör analizi (confirmatory factor analysis), ile incelenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizinde değişkenler arasındaki ilişkiye dair daha önce belirlenen bir hipotezin sınanması söz konusudur (Kline, 2000;
Stevens, 1996; Tabachnick ve Fidell, 2001). Doğrulayıcı faktör analizi (DFA), pek çok gözlenebilir değişkenin oluşturduğu faktörlerden (gizli değişkenlerden) oluşan faktöryel bir modelin gerçek verilerle ne derece uyum gösterdiğini değerlendirmeyi amaçlar. İncelenecek model ampirik bir çalışmanın verileri kullanılarak belirlenmiş ya da belirli bir
kuramda dayandırılarak kurgulanmış bir yapıyı tanımlayabilir (Sümer, 2000). DFA’nde modelin geçerliliğini değerlendirmek için çok sayıda uyum indeksi kullanılmaktadır. Bunlar içinde en sık kullanılanları (Cole, 1987; Sümer, 2000): Ki-Kare Uyum Testi (ChiSquare Goodness, X²), İyilik Uyum indeksi (Goodness of Fit Index, GFI), Düzeltilmiş
iyilik Uyum indeksi (Adjusted Goodness of Fit Index, AGFI), Ortalama Hataların Karekökü (Root Mean Square Residuals, RMR veya RMS) ve Yaklaşık Hataların Ortalama Karekökü’dür (Root Mean Square Error of Approximation, RMSEA).
Güvenirlik:
MDDS-TR’nin Türkçe’ye uyarlanmasında güvenirlik analizi Cronbach Alfa Katsayısı yöntemi ile yapılmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: Multi-Field Stability Scale