TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Çocuk Sahibi Olma İsteği Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2313823


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

60 Sağlık Bilimleri » 640 Hemşirelik


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Kamiloğlu, N., Irmak Vural, P. (2022). Çocuk Sahibi Olma İsteği Ölçeği'nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. YOBU Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 3(1), 1-13.


Geliştiren/Uyarlayan: Nurgül Kamiloğlu, Pınar IRMAK VURAL


Yıl: 2022


Kaynak Adı: Çocuk Sahibi Olma İsteği Ölçeği'nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi: YOBU Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi


Cilt: 3


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 1-13


Sorumlu Yazar: Nurgül Kamiloğlu


İletişim: nurgulkamiloglu@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Çocuk sahibi olma isteği


Alt Boyutlar: Çocuk sahibi olma endişeleri, Çocuk sahibi olma tercihi, Pozitif çocuk sahibi olma motivasyonları, Sosyal inançlar


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Ölçek, 4 alt boyut ve 19 maddeden oluşmaktadır.

Pozitif çocuk sahibi olma motivasyonları(7 madde); Çocuklar olmadan yaşam anlamsızdır.

Çocuk sahibi olma tercihi(3 madde); Kardeşi olmayan tek çocuklar, kardeşi olan çocuklara göre daha fazla psikolojik sorun yaşarlar.

Çocuk sahibi olma endişeleri(4 madde); Çocuklarımın geleceğinden endişelendiğim için daha fazla çocuk sahibi olmak istemiyorum.

Sosyal inançlar(5 madde); Küçük aileler toplum tarafından daha kolay kabul edilir.


Kimlere Uygulanabilir: 18-45 yaş arası evli kadınlar, En az 1 yıl evli olup çocuğu olmayan kadınlar, Son hamileliğinden en az 3 yıl çocuğu olmayan kadınlar


Derecelendirme: 5'li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum - 5 = Tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçek puanı hesaplanırken, her bir madde 1 ile 5 arasında olacak şekilde puanlanır. Ölçeğin tamamından elde edilebilecek en düşük puan 19, en yüksek puan 95’tir. Ölçekte ters madde bulunmaktadır.

1, 2, 3, 4, 7, 11, 12, 14, 15 ve 18 numaralı maddelerde pozitif,
5, 6, 8, 9, 10, 13, 16, 17 ve 19 numaralı maddelerde ise negatif ifadeler kullanılmıştır. Bu madddelerde puanlamanın ters olarak yapılması gerekmektedir.


Çeviri Süreci:

Orjinal ölçek, ölçeğin kültürü hakkında bilgi sahibi olan ve ana dili Türkçe olan, iyi derecede ingilizce bilen bağımsız iki çevirmen tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Ölçek, Türkçeye çevrildikten sonra araştırmacılar tarafından düzenlenmiştir. Çevirideki yetersiz ifadeleri/kavramları tanımlamak ve maddelerin anlaşılırlığını değerlendirebilmek için birbirinden bağımsız beş farklı öğretim üyesine gönderilmiştir.
Uzmanların değerlendirmelerine göre ölçeğin son hali düzenlenmiştir. Ölçeğin son hali, anadili İngilizce olan ve Türkçe’yi iyi bilen bir çevirmen tarafından İngilizce’ye çevrilmiştir. Geri çevirisi yapılan form, ölçeği geliştiren yazarlardan birine anlam kayması olup olmadığını değerlendirmek için gönderilmiştir. Bu süreçte değişiklik yapılmamıştır. Daha sonra araştırma kriterlerine uygun 25 kadın, ölçek sorularının katılımcılar tarafından anlaşılırlığını değerlendirebilmek için pilot çalışmaya alınmıştır. Katılımcılar tarafından sorular anlaşılır bulunduğu için pilot çalışma sonrası yeniden düzenleme yapılmamıştır.


Geçerlik:

Ölçeğin faktör analizinde, faktör sayısı, orijinal ölçekte olduğu gibi 4 faktörle sınırlandırılarak faktör analizi yapıldığında, örneklemin %53.16’sını açıkladığı belirlenmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada 4 faktörlü yapı kabul edilmiştir. ÇSOİÖ’nin AFA’da temel bileşenler analizi yöntemi ile oblimin rotasyonu kullanılmıştır. Analiz sonucuna göre, ölçeğin maddeleri 4 faktör altında toplanmıştır. Ölçeğin en yüksek madde faktör yükü 0.801, en düşük madde faktör yükü 0.545 olarak bulunmuştur. ÇSOİÖ’nün DFA sonucu ve modele ilişkin uyum iyiliği, ölçeğin orijinal faktör yapısını desteklemiştir.


Güvenirlik:

Ölçeğin Cronbach’s Alfa katsayısı 0.821 olarak bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarının Cronbach’s Alfa katsayıları ise 0.63-0.83 arasında değiştiği bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Fertility Desire Scale (FDS)


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Naghibi, S. A., Khazaee-Pool, M., Moosazadeh, M. (2019). Psychometric properties of fertility desire scale (FDS) developed for Iranian parents. BMC Public Health, 19(1), 1-11.


Orijinal Ölçek Yazarlar: Mahmood Moosazadeh, Maryam Khazaee-Pool, Seyed Abolhassan Naghibi


Orijinal Ölçek Yıl: 2019


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Psychometric properties of fertility desire scale (FDS) developed for Iranian parents


Orijinal Ölçek Link: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s12889-019-7413-x.pdf


Orijinal Ölçek DOI: https://doi.org/10.1186/s12889-019-7413-x


Orijinal Ölçek Dergi: BMC Public Health


Orijinal Ölçek Cilt: 19


Orijinal Ölçek Sayı: 1113


Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı: 1-11


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi