TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Çocuk Durumluk Kaygı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Özalp Gerçeker, G., Ayar, D., Özdemir, Z.,& Bektaş, M. (2018). Çocuk Anksiyete Skalası- Durumluluk ve Çocuk Korku Ölçeğinin Türk diline kazandırılması. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 11(1), 9-13.


Geliştiren/Uyarlayan
Dijle Ayar, Gülçin Özalp Gerçeker, Murat Bektaş, Zahide Özdemir


Yıl
2018


Kaynak Adı
Çocuk Anksiyete Skalası- Durumluluk ve Çocuk Korku Ölçeğinin Türk Diline Kazandırılması


Dergi
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi


Cilt
11


Sayı
1


Sayfa Aralığı
9-13


Link:
http://cocuk-durumluk-kaygi-olcegi-toad.pdf


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Gülçin Özalp Gerçeker


İletişim
gulcinozalp@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Durumluluk ve Korku


Kimlere Uygulanabilir
4-10 Yaş Arası Çocuklar


Derecelendirme
5'li likert (0=kesinlikle katılmıyorum - 1=katılmıyorum- 2=yarı yarı yarıya katılıyorum - 3=katılıyorum - 4=tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

ÇAS-D puan ortalaması ve çocuk, ebeveyn ve araştırmacı tarafından değerlendirilen ÇKÖ puan ortalamaları arasındaki korelasyona bakıldığında pozitif yönde yüksek düzeyde ilişki saptandı.Flebotomi uygulanan çocuklarda ÇAS-D ve ÇKÖ üzerinde etkili faktörler Tablo 3 ve 4’de sunulmuştur. Yapılan çoklu regresyon analizine göre; tanımlayıcı özelliklerin çocukların anksiyete puanlarını yordama durumları incelenmiş, çocukların anksiyete puanları ile yaşları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu (β=-.340, p<.001), anksiyete puanlarını açıklayan faktörlerin %12’sinin (F=4.337, p<.001) sırasıyla yaş, cinsiyet, kronik hastalık varlığı ve flebotomi işleminin en son gerçekleştirildiği süre olduğu bulundu.


Çeviri Süreci

ÇAS-D ve ÇKÖ araştırmaya katılmayı kabul eden, İngilizce ve Türkçeyi akıcı bir şekilde konuşabilen beş kişi tarafından Türkçe'ye çevrildi. Ortak bir metin oluşturulduktan sonra, geri çeviri yöntemi kullanıldı. Tanımlayıcı özelliklerin değerlendirilmesinde, yüzde ve ortalama kullanıldı.


Geçerlik

İçerik geçerliliğini değerlendirebilmek amacıyla, Kapsam Geçerlik İndeksi (KGİ) hesaplandı. Çevrilen versiyon ile orijinal versiyon 9 pediatrik alanda uzman kişiye verilerek, ÇAS-D ve ÇKÖ 1-4 arasında (1=uygun değil, 2=Çok düzeltilmesi gerekir 3=Az düzeltme var, 4=çok uygun) puanlandırması istenildi.


Güvenirlik

ÇAS-D puan ortalaması 5.8 ± 0.2 (min= 0, max= 10), ÇKÖ puan ortalaması 1.9 ± 0.1’dir (min= 0, max= 4). ÇKÖ ebeveyn ya da diğer kişiler tarafından da doldurulabilen bir ölçek olduğundan, ebeveyn ve araştırmacı tarafından da puanlandırılabilmektedir. Ebeveyn tarafından doldurulan ÇKÖ puan ortalaması 2.0 ± 0.1, araştırmacı tarafından doldurulan ÇKÖ puan ortalaması ise 2.1 ± 0.1’dir. Her iki ölçekte tek bir skorlama içerdiğinden güvenirlik katsayısı ve madde toplam korelasyonu hesaplandı.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı
Child State Anxiety Scale


Orijinal Ölçek Kaynak Türü
Makale


Orijinal Kaynak / Referans

Marteau, T. M., & Bekker, H. (1992). State-Trait Anxiety Inventory—State Scale (Short Form). PsycTESTS Dataset. doi: 10.1037/t03062-000


Orijinal Ölçek Yazarlar
Hilary Bekker, Theresa M. Marteau


Orijinal Ölçek Yıl
1992


Orijinal Ölçek Kaynak Adı
Makale


Orijinal Ölçek DOI
10.1037/t03062-000


Orijinal Ölçek Dergi
PsycTESTS Dataset


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi