TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

CIPP Eğitim Programı Değerlendirme Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. Araştırmanının başlangıcında araştırmanın amacı ile bir bilginin sorumlu yazara e-posta gönderilmesi yeterlidir.


Ölçek Formu

İNDİR


Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/giris.jsp


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 310 Eğitim Yönetimi » 320 Eğitim Programları » 335 Yetişkin Eğitimi/Hayat Boyu Öğrenme


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Kavgaoğlu, E. (2017) Çağrı merkezi mesleki yetkinlik geliştirme eğitim programının değerlendirilmesi (Tez No. 464537) [Doktora tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.


Geliştiren/Uyarlayan: Derya Kavgaoğlu, Bülent Alcı


Yıl: 2017


Kaynak Adı: Çağrı merkezi mesleki yetkinlik geliştirme eğitim programının değerlendirilmesi


Tez Türü: Doktora


Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi


Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir: İstanbul


Ülke: TÜRKİYE


DOI: https://doi.org/10.5897/ERR2016.2911


Sorumlu Yazar: Derya Kavgaoğlu


İletişim: dkavgaoglu@gelisim.edu.tr


Ölçülen Özellikler: EĞİTİM İHTİYACI, Eğitim Programı, Program Değerlendirme


Alt Boyutlar: Context (Bağlam), Input (Girdi), Process (Süreç), Product (Ürün/Çıktı)


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Context (Bağlam) boyutu 15 maddeden oluşmaktadır.
Input (Girdi) boyutu 9 maddeden oluşmaktadır.
Process (Süreç) boyutu 15 maddeden oluşmaktadır.
Product (Çıktı/Ürün) boyutu 20 maddeden oluşmaktadır.


Ölçek Türü: Eğitim Programı Değerlendirme Ölçeği


Kimlere Uygulanabilir: çocuklara ve yetişkinlere, tüm yaş gruplarına, eğitim kurumları, hizmetiçi eğitim alanlar, Kamu ve Özel Sektör Çalışanları


Derecelendirme: Ölçek yanıt seçenekleri beşli likert tipi olarak tasarlanmıştır. Likert tipi ölçekte yer alan maddeler; (5) Tamamen Katılıyorum; (4) Katılıyorum; (3) Kısmen Katılıyorum; (2) Katılmıyorum; (1) Kesinlikle Katılmıyorum şeklinde puanlanmaktadır.


Ölçek Puanlaması: Ölçekten alınabilecek en düşük puan 59, en yüksek puan ise 295’tir. Toplam ölçek puanı azaldıkça program geliştirme ihtiyacının arttığı anlaşılır.
Program geliştirme ihtiyacının programın hangi boyutunda meydana geldiğini anlamak için her bir boyuta yönelik toplam puanın hesaplanması ise aşağıdaki gibidir:
Context (Bağlam) boyutu 15 maddeden oluşmaktadır. Bu kısımdan alınabilecek en düşük puan 15, en yüksek puan 75’tir. Puanın azalması bağlam boyutunda geliştirme ihtiyacını gösterir. Bu boyut kendi içinde C1 (Bağlam1: Hedefler) ve C2 (Bağlam2: Fırsat ve Kaynaklar) olarak ayrılmaktadır.
Gelişim ihtiyacının bağlamın bu iki boyutu özelinde nasıl meydana geldiğini anlamak için her bir boyuta yönelik toplam puana bakılır. Buna göre C1 (Bağlam1: Hedefler) boyutu 9 maddeden oluşmaktadır. Bu kısımdan alınabilecek en düşük puan 9, en yüksek puan 45’tir. Puanın azalması C1 (Bağlam1: Hedefler) boyutunda geliştirme ihtiyacını gösterir. C2 (Bağlam2: Fırsat ve Kaynaklar) boyutu 6 maddeden oluşmaktadır. Bu kısımdan alınabilecek en düşük puan 6, en yüksek puan 30’dur. Puanın azalması C2 (Bağlam2: Fırsat ve Kaynaklar) boyutunda geliştirme ihtiyacını gösterir.
Input (Girdi) boyutu 9 maddeden oluşmaktadır. Bu kısımdan alınabilecek en düşük puan 9, en yüksek puan 45’tir. Puanın azalması girdi boyutunda geliştirme ihtiyacını gösterir.
Process (Süreç) boyutu 15 maddeden oluşmaktadır. Bu kısımdan alınabilecek en düşük puan 15, en yüksek puan 75’tir. Puanın azalması süreç boyutunda geliştirme ihtiyacını gösterir.
Product (Çıktı/Ürün) boyutu 20 maddeden oluşmaktadır. Bu kısımdan alınabilecek en düşük puan 20, en yüksek puan 100’dür. Puanın azalması çıktı/ürün boyutunda geliştirme ihtiyacını gösterir. Bu boyut kendi içinde P1 (Çıktı/Ürün 1: Kişisel Çıktılar) ve P2 (Çıktı/Ürün 2: Sosyal ve İş Sonuçlarına Dönük Çıktılar) olarak ayrılmaktadır.
Gelişim ihtiyacının çıktı/ürünün bu iki boyutu özelinde nasıl meydana geldiğini anlamak için her bir boyuta yönelik toplam puana bakılır. Buna göre P1 (Çıktı/Ürün 1: Kişisel Çıktılar) boyutu 13 maddeden oluşmaktadır. Bu kısımdan alınabilecek en düşük puan 13, en yüksek puan 65’tir. Puanın azalması P1 (Çıktı/Ürün 1: Kişisel Çıktılar) boyutunda geliştirme ihtiyacını gösterir. Buna göre P2 (Çıktı/Ürün 2: Sosyal ve İş Sonuçlarına Dönük Çıktılar) boyutu 7 maddeden oluşmaktadır. Bu kısımdan alınabilecek en düşük puan 7, en yüksek puan 35’tir. Puanın azalması P2 (Çıktı/Ürün 2: Sosyal ve İş Sonuçlarına Dönük Çıktılar) boyutunda geliştirme ihtiyacını gösterir.


Ölçek Değerlendirmesi: Ölçek genelinde ve boyutlar özelinde azalan puan değeri ilgili program geliştirme ihtiyacını göstermektedir.


Geçerlik: Çalışmada kullanılan ölçeğin yapı geçerliliği, öncelikle açıklayıcı faktör ve sonrasında da YEM modellemesinin bir parçası olarak doğrulayıcı faktör analizi ile değerlendirilmiştir.


Güvenirlik: Ölçeğin güvenilirlik katsayısı 0.98 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi