Bilişüstü Öğrenme Stratejileri Belirleme Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/786799
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 124 Öğrenme Süreçleri
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Gündoğan Çögenli, A. ve Güven, M. (2014). Bilişüstü Öğrenme Stratejileri Belirleme Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 22, 283-297.
Geliştiren/Uyarlayan: Aslı GÜNDOĞAN ÇÖGENLİ, Meral Güven
Yıl: 2014
Kaynak Adı: Bilişüstü Öğrenme Stratejileri Belirleme Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması
Dergi: Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 22
Sayfa Aralığı: 283-297
Sorumlu Yazar: Aslı GÜNDOĞAN ÇÖGENLİ
İletişim: agcogenli@hotmail.com
Ölçülen Özellikler: Değerlendirme Stratejileri, Duyuşsal Stratejiler, İzleme Stratejileri, Planlama Stratejileri
Alt Boyutlar: Bilişsel Stratejiler, Farkındalık, Kendini Kontrol Etme, Planlama
Kimlere Uygulanabilir: Öğretmen Adayları
Derecelendirme: 5'li Likert (1=tamamen katılmıyorum - 5= tamamen katılıyorum)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 28 ile 140 arasında değişmektedir.
Geçerlik:
Formun geçerliği ilk olarak kapsam geçerliği ile belirlenmiş ve uzman görüşü doğrultusunda formdan 7 madde çıkarılmıştır. Dört alt boyut ve 36 madde ile uygulamaya hazır duruma gelen BÖSBÖ, yapı geçerliğinin sınanması amacıyla doğrulayıcı faktör analizine tabi tutulmuştur. Doğrulayıcı faktör analizinin, belirlenen faktörler ile o faktörlerle ilişkilendirilen maddelerin uyumunun sağlanıp sağlanmadığını değerlendirmek için kullanıldığı (Çokluk, Şekercioğlu ve Büyüköztürk, 2010) düşünüldüğünde, bu araştırmada kuramsal temellere dayandırılarak belirlenen alt boyutların ve ilişki maddelerin yapı geçerliğinin doğrulayıcı faktör analizi ile sınanmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda, ilk analiz sonucunda değerlerin iyileşmesini engelleyen 8 madde ölçekten çıkarılmış ve 28 madde ile gerçekleştirilen son analizde değerler yeterli bulunmuştur. BÖSBÖ’nin güvenirliğini belirlemek için ise Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS ve LISREL programlarından yararlanılmıştır.
Güvenirlik:
Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için ise Cronbach Alpha değerleri incelenmiş; değerlendirme stratejileri ile duyuşsal stratejilerin güvenirlik katsayılarının diğer stratejilere göre daha düşük çıktığı belirlenmiştir. Bu durum, bu iki boyutta yer alan madde sayısının az olmasıyla ilişkilendirilebilir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr