Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://yunus.hacettepe.edu.tr/~ihsandag/index_dosyalar/SariveDag2009.pdf
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Sarı, S. ve İhsan, D. (2009). Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği, Endişe ile İlgili Olumlu İnançlar Ölçeği ve Endişenin Sonuçları Ölçeği’nin Türkçeye uyarlanması, geçerliliği ve güvenilirliği. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 10, 261-270.
Geliştiren/Uyarlayan: İhsan Dağ, Sevda Sarı
Yıl: 2009
Kaynak Adı: Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği, Endişe ile İlgili Olumlu İnançlar Ölçeği ve Endişenin Sonuçları Ölçeği’nin Türkçeye uyarlanması, geçerliliği ve güvenilirliği
Dergi: Anadolu Psikiyatri Dergisi
Cilt: 10
Sayfa Aralığı: 261-270
Ölçülen Özellikler: bireylerin belirsizliğe tahammülsüzlükleri, endişe ile ilgili olumlu inançları, endişe ile olumlu ve olumsuz değerlendirmeleri
Kimlere Uygulanabilir: Üniversite Öğrencileri
Derecelendirme: 4'lü Likert Tipi
Ölçek Puanlaması:
27 maddelik ölçeğin iç tutarlılığı 0.91, test-tekrar test güvenilirliği 0.78 olarak
bulunmuştur.
Ölçek Değerlendirmesi:
BTÖ, EOİÖ ve ESÖ’nin Türk kültüründe normallerden oluşan örneklemlerde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir ölçekler olduğu, ancak elde edilen bulguların klinik örneklemleri de kapsayan yeni çalışmalarla desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Geçerlik:
BTÖ, EÖİÖ ve ESÖ’nin faktör yapısını incelemek amacıyla her üç ölçek ile sağlanan verilere Temel Bileşenler Analizi ve Varimax dönüştürmesi kullanılarak faktör analizi yapılmıştır.
Güvenirlik:
Ölçeklerin güvenilirliği iki teknikle test edilmiştir. Bunlar iç tutarlılık ve test-tekrar test güvenilirliğidir
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr