TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Akademik Mükemmeliyetçilik Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://akademik-mukemmeliyetcilik-olcegi-toad.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Odacı, H., Kalkan, M.,ve Çıkrıkçı, Ö. (2017). Akademik Mükemmeliyetçilik Ölçeğinin geliştirilmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (1), 353-366.


Geliştiren/Uyarlayan: Hatice Odacı, Melek Kalkan, Özkan Çikrıkci


Yıl: 2017


Kaynak Adı: Akademik Mükemmeliyetçilik Ölçeğinin Geliştirilmesi


Dergi: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt: 18


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 353-366


Sorumlu Yazar: Hatice Odacı


İletişim: hatodaci@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Akademik Mükemmelliyetçilik


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

3 alt boyu 39 madde


Kimlere Uygulanabilir: Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme: 5'li likert (1=kesinlikle katılmıyorum - 2=katılmıyorum- 3=yarı yarı yarıya katılıyorum - 4=katılıyorum - 5=tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçme aracından en düşük 13 en yüksek 65 puan alınabilmektedir Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Akademik Mükemmeliyetçilik Ölçeğinin madde analizini gerçekleştirmek amacıyla madde toplam korelasyonu ve %27’lik alt-üst grup farkları incelendi. İlgili alan yazın incelenerek madde toplam korelasyonu için .30 değeri kesme noktası olarak belirlendi.


Geçerlik:

Ölçeği’nin geçerliğini saptamak amacıyla açımlayıcı faktör analizi (AFA) uygulanmıştır. AFA sonrasında belirlenen yapının geçerliğini sınamak amacıyla doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulandı. Madde analizi sürecinde ise ölçme aracında yer alan maddelerin tutarlıkları değerlendirildi. Madde toplam korelasyon değerleri ve %27’lik alt-üst grup farkları belirlenerek ölçme aracının madde analizi gerçekleştirildi.


Güvenirlik:

Ölçme aracının güvenirlik çalışmasında iç tutarlık katsayısı ve test tekrar test güvenirlik katsayısı incelendi. İç tutarlık katsayısı Cronbach Alpha katsayısı ile test tekrar test güvenirliği ise farklı zamanlarda gerçekleştirilen iki ölçümden elde edilen veriler arasındaki ilişki incelenerek belirlendi. Araştırmanın son aşamasında, akademik mükemmeliyetçilik ile genel mükemmeliyetçilik arasındaki ilişkiler incelenerek ölçme aracının ölçüt geçerliğinin saptanması amaçlandı.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi