TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Sosyal Adalet Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.


Makale

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Link: https://dergipark.org.tr/en/pub/sbyy/issue/67475/1010070


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 313 Sınıf Yönetimi

40 Sosyal ve Beşeri Bilimler » 430 Yönetim ve Organizasyon » 470 Hukuk


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Karakoç, Ç. & Sakız, G. (2021). Development of Perceived Social Justice In Education Scale for primary school students. International Journal of New Approaches in Social Studies5(2), 426-438.


Geliştiren/Uyarlayan: Gönül Sakız, Çiğdem Karakoç


Yıl: 2021


Kaynak Adı: Eğitimde sosyal adalet ölçeği: açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi çalışması


Dergi: International Journal of New Approaches in Social Studies


DOI: https://doi.org/10.38015/sbyy.1010070


Sorumlu Yazar: Cigdem KARAKOC


İletişim: turkceden@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Öğretmenlerin okullarda sosyal adaleti gerçekleştirme düzeyleri, Sosyal adalet, Sosyal Adalet Farkındalığı, Sosyal adalet inancı ölçeği, Sosyal Adalet Liderliği, Sosyal adalet savunuculuğu, Uzaktan Eğitim Sürecinde Sosyal Adalet Liderliği


Alt Boyutlar: 3 alt boyutu bulunmaktadır


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Maddeler:
Hazırladığımız gösterileri (drama, tiyatro) sınıfta rahatça sunarız.
Yazdığımız yazıları sınıfta özgürce okuruz.
Sınıfta herkes fikirlerini özgürce anlatır.
Öğretmenim herkesin derse katılması için çeşitli etkinlikler yapar.
Öğretmenim haklarımızı kullanmamız için bizi destekler.
Sınıfta karar alınırken herkes fikrini söyler.
Kıyafetlerim güzel olmasa da öğretmenim beni sever.
Üzerim kirli olsa da öğretmenim beni sever.
Öğretmenim soruları doğru cevaplayamayan öğrencileri de sever.
Öğretmenim bazı arkadaşlarıma daha çok söz hakkı verir.
Öğretmenim konuşurken bazı öğrencilere daha çok gülümser.
Öğretmenim sadece bazı öğrencileri ödüllendirir.
Öğretmenim doğru işler yapan herkesi tebrik eder.


Ölçek Türü: Tutum ve Davranış


Derecelendirme: 5’li Likert (1= hiçbir zaman – 5= her zaman)


Ölçek Puanlaması: Ölçekten alınabilecek puan 0 ile 65 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır


Ölçek Değerlendirmesi: Her maddeye aşağıdaki puanlar verilmelidir. Öğrencinin seçtiği cevabın karşısındaki puan değeri verilmeli ve verilen tüm puanlar toplanmalıdır.
1= hiçbir zaman
2= Nadiren
3= Bazen
4= Çoğu zaman
5= her zaman


Geçerlik: Bu araştırmanın amacı, ilkokul öğrencilerinin eğitimdeki sosyal adalet algılarını ölçen geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmektir. Çalışmada bir nicel araştırma yöntemi olan betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler İstanbul’da bulunan beş ilkokuldaki 475 dördüncü sınıf öğrencisinden toplanmıştır. Ölçek geliştirme sürecinde, şu adımlar izlenmiştir: (1) İlgili alanyazın gözden geçirilmiş ve sınıf öğretmenlerinin görüşleri alınmıştır; (2) taslak ölçek geliştirilerek uzman görüşleri alınmıştır; (3) 39 maddeden oluşan ölçek, açıklık, anlaşılırlık ve uygulanabilirlik kontrolü amacıyla 20 öğrenciye uygulanmştır; (4) Veriler iki aşamada, sırasıyla, 150 ve 325 dördüncü sınıf öğrencisinin katılımıyla toplanmıştır; (5) Açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Kaiser-Meyer-Olkin ölçüm değeri .77 olup Bartlett testi anlamlıdır. Açımlayıcı faktör analizi (EFA) sonuçları, toplam varyansı %52 düzeyinde açıklayan 3 faktörlü ve 13 maddelik bir ölçek ortaya koymuştur. Faktörler alanyazın ile uyumlu olarak katılımcı adalet, tanıyıcı adalet ve dağıtıcı adalet olarak isimlendirilmiştir. Birinci ve ikinci derece CFA (sırasıyla χ2 / df: 1.89 ve χ2 / df: 1.86) ölçeğin geçerliğini doğrulamıştır. Ölçeğin güvenirliği .78 olarak bulunmuştur. Sonuçta, İlkokul Öğrencileri için Eğitimde Sosyal Adalet Algısı Ölçeği (ESA) adı verilen, 3 faktörlü ve 13 maddelik geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmiştir. Bu ölçeğin ileride yapılacak ilişkili araştırmalarda kullanımının sınıf ortamında sosyal adalet dinamikleri ve bunların öğrencilerin akademik, davranışsal ve sosyal-duygusal gelişim süreçleri üzerindeki etkileri üzerine ışık tutması beklenmektedir.


Güvenirlik: Kaiser-Meyer-Olkin ölçüm değeri .77 olup Bartlett testi anlamlıdır. Açımlayıcı faktör analizi (EFA) sonuçları, toplam varyansı %52 düzeyinde açıklayan 3 faktörlü ve 13 maddelik bir ölçek ortaya koymuştur. Faktörler alanyazın ile uyumlu olarak katılımcı adalet, tanıyıcı adalet ve dağıtıcı adalet olarak isimlendirilmiştir. Birinci ve ikinci derece CFA (sırasıyla χ2 / df: 1.89 ve χ2 / df: 1.86) ölçeğin geçerliğini doğrulamıştır. Ölçeğin güvenirliği .78 olarak bulunmuştur. Sonuçta, İlkokul Öğrencileri için Eğitimde Sosyal Adalet Algısı Ölçeği (ESA) adı verilen, 3 faktörlü ve 13 maddelik geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmiştir. Bu ölçeğin ileride yapılacak ilişkili araştırmalarda kullanımının sınıf ortamında sosyal adalet dinamikleri ve bunların öğrencilerin akademik, davranışsal ve sosyal-duygusal gelişim süreçleri üzerindeki etkileri üzerine ışık tutması beklenmektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi