TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

İnternete Yönelik Epistemolojik İnanç Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/etku/article/view/5000093914/5000087459


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 350 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Kılıç Çakmak,.E., Karaoğlan Yılmaz, F., G. & Yılmaz, R. (2015). İnternete Yönelik Epistemolojik İnanç Ölçeği'nin uyarlanma çalışması. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 5(1), 55-71


Geliştiren/Uyarlayan: Ebru Kılıç Çakmak, F. Gizem Karaoğlan Yılmaz, Ramazan Yılmaz


Yıl: 2015


Kaynak Adı: İnternete Yönelik Epistemolojik İnanç Ölçeği'nin Uyarlanma Çalışması.


Dergi: Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama


Cilt: 5


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 55-71


Sorumlu Yazar: Ebru Kılıç Çakmak


İletişim: ekilic@gazi.edu.tr


Ölçülen Özellikler: İnternete Yönelik Epistemolojik İnanç


Alt Boyutlar: Bilginin Gerekçelendirilmesi, Bilginin Yapısı, Kesinlik ve Bilginin Kaynağı


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

3 Alt boyut ve 16 Madde
Kesinlik ve Bilginin Kaynağı (8 m):
Bilginin Gerekçelendirilmesi (4 m):
Bilginin Yapısı (4 m):


Kimlere Uygulanabilir: Üniversite Öğrencileri, Yetişkinler


Derecelendirme: 10''lu Likert(1=kesinlikle katılmıyorum - 10=kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Bilginin gerekçelendirilmesi faktörü altında yer alan dört madde ters maddeler olup, puanlama sürecinde tersten kodlanmaktadır. Diğer tüm maddeler olumlu ifadelerden oluşmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekten alınan toplam puanın yüksek olması öğrencilerin internete yönelik epistemolojik inançlarının gelişmemiş / olgunlaşmamış (naive) olduğunu, düşük puan alınması ise internete yönelik epistemolojik inançlarının gelişmiş / olgunlaşmış (sophisticated) olduğunu göstermektedir.


Çeviri Süreci:

Özgün ölçekle Türkçe ölçek arasındaki dil eşdeğerliğinin kontrolü için ölçeğin önce İngilizce sonra Türkçe formları birer hafta arayla uygulanmıştır. Uygulama sonucunda, ölçeğin özgün ve Türkçe biçimlerinden elde edilen toplam puanlar arasında hesaplanan korelasyon katsayısı 0.88’dir (p< .01). Bu sonuç ölçeğin özgün ve Türkçe formları arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Ayrıca eşdeğerlik çalışması sonucunda 43 öğrencinin iki formdan aldığı puanların ortalamaları arasında da anlamlı fark bulunmamıştır [F(1, 42)= .278, p=.601]. Bu bulgular dikkate alınarak ölçeğin Türkçe formunun özgün ölçek ile eşdeğer olduğu kabul edilmiştir.


Geçerlik:

İnternete Yönelik Epistemolojik İnanç Ölçeğinin özgün faktör yapısının toplanan verilerle ne derecede uyumlu olduğunu belirlemek için DFA ile uyum istatistikleri hesaplanmıştır. Üç faktörlü model için gerçekleştirilen DFA sonuçları şöyledir: [χ2(463)= 316.77, (sd=101, p.=.0000); χ2/sd= 3.14; RMSEA=.068, SRMR=.043, GFI=.92, AGFI=.89, IFI=.98, CFI=.98, NFI=.98 ve NNFI=.98]. Analizler sonucunda ortaya çıkan modifikasyon önerileri incelendiğinde; söz konusu modifikasyonların χ2’ye önemli ölçüde katkı sağlamayacağı görülmüş ve modelin uyum indeksleri sınır değerlere uygun olmasından modifikasyon önerisi dikkate alınmayarak analiz sonlandırılmıştır


Güvenirlik:

Ölçeğin Türkçe biçiminin güvenirliğine Cronbach alfa katsayısı ile bakılmış ve ölçeğin özgün ve Türkçe biçimlerinin alfa katsayıları Tablo 3’te verilmiştir. Ölçeğin Türkçe biçiminin alt faktörleri için hesaplanan Cronbach alfa değerlerinin .85 ile .93 arasında değiştiği görülmektedir. Ölçeğin geneli için ise Cronbach alfa değeri .81 olarak hesaplanmıştır. Özgün ölçeğin alt faktörleri için hesaplanan Cronbach alfa değerlerinin .75 ile .82 arasında değiştiği görülmüştür.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Internet-Specific Epistemological Beliefs Scale,


Orijinal Kaynak / Referans:

Bråten, I., Strømsø, H. I. ve Samuelstuen, M. S. (2005). The Relationship between Internet-Specific Epistemological Beliefs and Learning within Internet Technologies. Journal of Educational Computing Research, 33, 141–171.


Orijinal Ölçek Yıl: 2005


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Journal of Educational Computing Research,


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi