TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Modifiye Edilmiş Otizm Davranış Kontrol Listesi

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale


Link: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/intjecse/article/view/5000016559/5000016367


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

20 Psikiyatri /Klinik Psikoloji > 240 Diğer Psikolojik Bozukluklar


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Özdemir, O., Diken, İ. H., Diken, Ö. ve Şekercioğlu, G. (2013). Otizm Davranış Kontrol Listesi (Autism Behavior Checklist-ABC) Modifiye Edilmiş Türkçe Versiyonu'nun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması: Pilot Uygulama Sonuçları. International Journal of Early Childhood Special Education, 5(2), 168-186.


Geliştiren/Uyarlayan: Güçlü Şekercioğlu, İbrahim H. Diken, Onur Özdemir, Özlem Diken


Yıl: 2013


Kaynak Adı: Otizm Davranış Kontrol Listesi (Autism Behavior Checklist-ABC) Modifiye Edilmiş Türkçe Versiyonu’nun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması: Pilot Uygulama Sonuçları


Dergi: International Journal of Early Childhood Special Education


Cilt: 5


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 168-186


Sorumlu Yazar: Onur Özdemir


İletişim: hedere@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Otizm Davranışı, Otizm Spektrum Bozukluğu


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Konuşma becerisi (ifade edici dil becerileri) olmayan bireyler için 50 madde ve konuşma becerisi (ifade edici dil becerileri) var ise 7 madde ile birlikte 57 madde


Kimlere Uygulanabilir: Otizm Tanısı Almış Çocukların Ebeveynleri ve Öğretmenleri


Derecelendirme: 0 (Yok) ve 1 (Var)


Ölçek Puanlaması:

1993 versiyonundan elde edilecek toplam puanlar 0 ile 159 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Puanlama sonucunda 68 puan ve üzerinde olanlar “yüksek olasılık ile OSB gösterir” şeklinde değerlendirilmektedir.


Çeviri Süreci:

Otizm Davranış Kontrol Listesi (Autism Behavior Checklist-ABC, Krug, Arick, ve Almond 2008)’nin Türkçe uyarlaması İngilizce maddelerin Türkçe diline çevrilmesi ile başlamıştır. İngilizce dilinde ileri yeterliğe sahip altı kişi, birbirinden bağımsız çeviriler yapmış daha sonra farklı alternatifler İngilizce dilinde yeterliğe sahip ve özel eğitim alanında ve OSB konusunda akademik olarak çalışan öğretim elemanlarının değerlendirilmesine sunulmuştur. Beş farklı öğretim elemanının yaptığı değerlendirmelerde oy çokluğuna göre araca dahil edilecek maddeler alternatifler arasından seçilmiştir. Araçta yer alacak maddelerin belirlenmesindeki bir sonraki aşama aracın Türkçeye çevrilmiş maddelerinin alanda çalışan uzmanlar tarafından değerlendirilmesi işlemidir. Bu değerlendirmeler kapsamında maddelerin anlaşılabilirliği, OSB’yi değerlendirmede uygun/etkili olup olmadığı hususlarında özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde OSB gösteren öğrenciler ile çalışan uzmanların görüşleri alınmıştır. Görüşmeler, iki merkezde grup toplantısı biçiminde yürütülmüştür. Çalışmalara katılan uzmanlar, zihin engelliler öğretmenliği, psikoloji, okul öncesi öğretmenliği gibi alanlarda lisans ve lisansüstü derecesine sahiptir. Görüşmeler esnasında aracı oluşturan maddeler sıra ile okunmuş ve uzmanlar maddelerin anlaşılır olup olmadığı ve OSB’yi değerlendirmede kullanılıp kullanılamayacağını konularında görüşlerini belirtmişlerdir. Bunlara ek olarak aracın mevcut hali üzerine genel ve madde bazında değerlendirmeler de yapmışlardır. Araçtaki maddelerin değerlendirilmesi işlemi OSB gösteren birey sahibi 10 ebeveyn ile de gerçekleştirilmiş, maddelerin yukarıda uzmanlara sunulan ölçütler dahilinde yorumlanması istenmiştir. Uzmanlarla ve ebeveynlerle yapılan bu çalışmalar kapsamında aracın bazı maddeleri gözden geçirilmiştir ve bazı maddeler Türkçede daha iyi anlaşılacak biçimde değiştirilmiştir.


Geçerlik:

Ölçüt geçerliğine ilişkin yapıla çalışmada Otizm Davranış Kontrol Listesi (Autism Behavior Checklist-ABC), ile GARS-2 (Gilliam Autism Rating Scale-2) arasında yüksek ve anlamlı düzeyde ilişki görülmüştür.


Güvenirlik:

Aracın 2008 versiyonunda iç tutarlık düzeyinin .88 Cronbach Alfa kaysayısına sahip olduğu görülürken, test-tekrar test korelasyon katsayısı öğretmen formu için .99, ebeveyn form için .76, öğretmenler ve ebeveynler arası güvenirlik katsayısı .55 düzeylerindedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Autism Behavior Checklist (ABC)


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Rellini, E., Tortolani, D., Trillo, S., Carbone, S., & Montecchi, F. (2004). Childhood Autism Rating Scale (CARS) and Autism Behavior Checklist (ABC) correspondence and conflicts with DSM-IV criteria in diagnosis of autism. Journal of Autism and Developmental Disorders, 34(6), 703-708.


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi