TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Uyumlu Uyumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://pdrdergisi.org/index.php/pdr/article/view/187/118


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Uz-Baş, A. (2010). Uyumlu-Uyumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeğinin Türkçeye uyarlanması. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4 (34), 128-138.


Geliştiren/Uyarlayan: Aslı Uz Baş


Yıl: 2010


Kaynak Adı: Uyumlu-Uyumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeği’nin Türkçeye uyarlanması


Dergi: Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi


Cilt: 4


Sayı: 34


Sayfa Aralığı: 128-138


Sorumlu Yazar: Aslı Uz Baş


İletişim: asli.uzbas@deu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Mükemmeliyetçilik


Alt Boyutlar: Hatalara Duyarlılık, Onay Gereksinimi, Saplantılı Davranış, Şartlı Benlik Saygısı


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Hatalara Duyarlılık (9m)
Şartlı Benlik Saygısı (6m)
Saplantılı Davranış (6m)
Onay Gereksinimi (4m)


Kimlere Uygulanabilir: İlköğretim 4. - 8. Sınıf Öğrencileri


Derecelendirme: 4'lü Likert ( 1= Tamamen benden farklı - 4= Tamamen bana benziyor )


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 25 ile 100 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Her bir alt ölçekten alınan puan bireyin mükemmeliyetçilik düzeyinin uyumlu ya da uyumsuz olduğuna dair fikir oluşturmaktadır.


Çeviri Süreci:

Ölçeğin Türkçe’ye uyarlanması çalışması kapsamında öncelikle ölçeği geliştiren araştırmacılardan biri olan Kenneth G. Rice’tan ölçeğin Türkçe’ye uyarlanması için gerekli olan yazılı izinler alınmıştır. Orijinal ölçek, ilk olarak araştırmacı
tarafından İngilizce’den Türkçe’ye çevrildikten sonra, ölçeğin Türkçe ve İngilizce formu, çevirilerin karşılaştırılması ve gerekli düzeltmelerin yapılması amacıyla Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı’nda görev yapan ve iyi derecede
İngilizce bilen dört öğretim elemanına verilmiştir. Öğretim elemanlarının gerekli gördüğü düzeltmeler yapılmıştır. Ölçeğin Türkçe’ye çevrilmesi sürecinde geriye çeviri işlemi yapılmamıştır. Uzman görüşleri doğrultusunda son şekli verilen ölçek maddelerin yeterince anlaşılır olup olmadığına karar vermek amacıyla araştırmanın çalışma grubunu oluşturan okulların birinden seçilen, dördüncü sınıf düzeyinden 37 öğrenciye uygulanmıştır. Öğrencilerden ölçeği oluşturan maddelerin anlaşılırlığıyla ilgili geribildirimleri alınmıştır. Ön uygulama sonucunda öğrencilerin ölçek maddelerini yeterince anladıkları ve yanıtlayabildikleri gözlenmiştir.


Geçerlik:

Ölçeğin dört boyutlu modelinin uyumunu belirlemek amacıyla yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda hesaplanan uyum indeksi değerleri kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur (x²=400.96 sd =267 RMSEA =.04 GFI=.90 AGFI=.87 RMR=.06 S-RMR=.06 CFI=.93). Ölçekteki maddelerin faktör yükleri .252 ile .728 arasında değişmektedir.


Güvenirlik:

Ölçeğin alt boyutlarına ilişkin iç tutarlılık katsayıları .51 ile .66 arasında değişmektedir. Ölçeğin toplam puanının iç tutarlılık katsayısı ölçeğin iki faktörlü yapısı için .78 ile .81 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: The Adaptive/ Maladaptive Perfectionism Scale


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Rice, K. G., & Preusser, K. J. (2002). The Adaptive/ Maladaptive Perfectionism Scale. Measurement and Evaluation in Counseling and Development, 34, 210- 222.


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi