TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Fen Dersine Yönelik Uyumsal Öğrenme Durumları Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Formu

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 355 Fen ve Teknoloji Eğitimi


Kaynak Türü: Bildiri


Kaynak/Referans:

Şenler, B. (2014). Fen Dersine Yönelik Uyumsal Ögrenme Durumları Ölçegi’nin Türkçe uyarlaması: Geçerlik ve güvenirlik çalısması. XI. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Egitimi Kongresi'nde sunulan bildiri, Çukurova Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Adana.


Geliştiren/Uyarlayan: Burcu Şenler


Yıl: 2014


Kaynak Adı: Fen Dersine Yönelik Uyumsal Ögrenme Durumları Ölçegi’nin Türkçe uyarlaması: Geçerlik ve güvenirlik çalısması


Şehir: Adana


Ülke: Türkiye


Ay: Eylül


Sempozyum / Kongre Adı: XI. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Egitimi Kongresi


Bildiri Türü: Sözlü


Sorumlu Yazar: Burcu Şenler


İletişim: bsenler@mu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Fen Dersine Yönelik Uyumsal Öğrenme Durumları


Alt Boyutlar: Görev değeri, Öğrenme hedef yönelimi, Öz-Düzenleme becerileri, Öz-yeterlik inançları


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

4 alt boyut ve 32 madde
Öğrenme hedef yönelimi (8 m): Fen bilimleri dersinde hedeflerimden biri yeni bilimsel becerilerde uzmanlaşmaktır.
Görev değeri (8 m): Fen bilimleri dersinde öğrendiklerim benim için kullanışlıdır.
Öz-yeterlik inançları (8 m): Fen bilimleri dersinde öğretilen becerilerde uzmanlaşabilirim.
Öz-Düzenleme becerileri (8 m): Fen bilimleri dersinde çalışmalar zor olsa bile çalışmayı bırakmam.


Kimlere Uygulanabilir: Ortaöğretim Öğrencileri


Derecelendirme: 5’li Likert ( 5=Kesinlikle Katılıyorum 4=Katılıyorum 3=Kararsızım 2=Katılmıyorum 1=Kesinlikle Katılmıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 32 ile 160 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçek 32 madde ve 4 alt boyuttan oluşmaktadır. Her bir madde 1 ile 5 arasında bir puan almaktadır.
Alt boyutların toplam puanları 8 puan ile 40 puan arasında değişmektedir.


Çeviri Süreci:

Fen Dersine Yönelik Uyumsal Öğrenme Durumları Ölçeği‘nin Türkçeye uyarlama çalışmasının ilk basamağı olarak ölçeği geliştirenler ile iletişim kurularak ölçeğin Türkçe uyarlama çalışması için izin alınmıştır. Ardından ölçek maddeleri Türkçe‘ye çevrilmiş, alan bilgisi ve İngilizce yeterliliği bulunan iki akademisyene inceletilmiştir. Gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra iki formun tutarlılığının dilin kullanımı ve dil bilgisi açısından incelenmesi için, bir İngilizce okutmanı tarafından ölçek maddelerinin kaynak dil olan İngilizce‘ye geri çevirisi (back translation) yapılmış ve iki ölçek arasında anlam farklılığı olmadığı gözlenmiştir. Çeviri işlemi tamamlanan ölçeğin Türkçe‘ye uygunluğunun kontrolü için ölçek Türkçe uzmanı tarafından kontrol edilmiş ve gerekli görülen dil bilgisi ve kelime değişiklikleri yapılmıştır.


Geçerlik:

Ölçeğin geçerliği için öncelikle Türkçe uyarlamasında yer alan maddelerin ayırt edicilik düzeyleri için madde analizi ile her maddenin kendi faktörü için düzeltilmiş madde-toplam korelasyon değerleri hesaplanmıştır. Bir diğer madde analizi yöntemi olarak ölçekten elde edilen ham puanlar küçükten büyüğe sıralanmıştır. Bu sıralamaya göre alt %27‘lik grup ile üst %27‘lik grupların puanları bağımsız t testi ile karşılaştırılmış ve üst %27‘lik grupta yer alanların puanları ile alt %27‘lik grupta yer alanların puanları arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Ayrıca, ölçeğin alt boyutları arasındaki korelasyonlar hesaplanarak korelasyon değerlerinin anlamlı olduğu görülmüştür.
Ölçeğin yapı geçerliği doğrulayıcı faktör analizi yapılarak test edilmiştir. Yapılan ilk doğrulayıcı faktör analizinde fit indeksleri beklenen düzeyin biraz altında çıkmış ve gerekli modifikasyonlar yapılmıştır. Değişiklik sonrasında doğrulayıcı faktör analizinin uyum indekslerine bakıldığında değerlerin kabul edilebilir değer sınırları içinde olduğu gözlenmiştir. Uyum indeksleri sırasıyla şu şekildedir: /sd= 3.63, NNFI = .95, CFI = .96, RMSEA = .08, PGFI = .67, PNFI = .85.


Güvenirlik:

Fen Dersine Yönelik Uyumsal Öğrenme Durumları Ölçeği‘nin iç tutarlığını belirlemek amacıyla Cronbach‘s alpha katsayıları hesaplanmıştır. Alt ölçeklerde Cronbach‘s alpha katsayıları .83, .83, .86 ve .85, toplam ölçek için .94 olarak saptanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Students’ Adaptive Learning Engagement in Science (SALES)


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Velayutham, S., Aldridge, J., & Fraser, B. (2011). Development and validation of an instrument to measure students’ motivation and self-regulation in science learning. International Journal of Science Education, 33, 2159–2179.


Orijinal Ölçek Yazarlar: BARRY FRASER, Jill Aldridge, SUNITADEVI VELAYUTHAM


Orijinal Ölçek Yıl: 2011


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Development and validation of an instrument to measure students’ motivation and self-regulation in science learning.


Orijinal Ölçek DOI: http://dx.doi.org/10.1080/ 09500693.2010541529


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi