Türkçe Dersinde Tablet Kitaba Yönelik Tutum Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://www.turkishstudies.net/Makaleler/674886661_42_Balc%C4%B1S%C3%BCleyman-edb.pdf
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 378 Türkçe Eğitimi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Balcı, S. (2013). Türkçe dersinde "Tablet PC pilot uygulaması"yla öğretim gören öğrencilerin tutumlarını belirlemeye yönelik ölçek çalışması. Turkish Studies, 8(1), 855-870.
Geliştiren/Uyarlayan: Süleyman Balcı
Yıl: 2013
Kaynak Adı: Türkçe dersinde "Tablet PC pilot uygulaması"yla öğretim gören öğrencilerin tutumlarını belirlemeye yönelik ölçek çalışması
Dergi: Turkish Studies
Cilt: 8
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 855-870
Sorumlu Yazar: Süleyman Balcı
İletişim: dr.sbalci@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Tablet PC, Türkçe dersi, Türkçe öğretimi
Alt Boyutlar: Etkileşim, Fayda, Kavrama
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
3 alt boyut ve 15 madde
Etkileşim (5 m): Tablet kitaptaki görseller daha net görülmektedir.
Kavrama (5 m): Tablet kitap Türkçe dersinde daha yaratıcı düşünmeye yardımcı olmaktadır.
Fayda (5 m): Tablet kitap olmasaydı Türkçe dersini daha iyi anlardım.
Kimlere Uygulanabilir: İlköğretim birinci kademe öğrencileri
Derecelendirme: 5'li Likert (1= hiç katılmıyorum - 5= kesinlikle katılıyorum)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek en düşük puan 15, en yüksek puan ise 75’tir.
Ölçek Değerlendirmesi:
Bilgisayar ve teknoloji yardımıyla gerçekleştirilen öğretim çalışmalarının, öğrencilerin başarılarına olumlu katkı sağlamasının yanında üst düzey bilişsel düşünme yeteneklerini arttırdığı, dolayısıyla da öğrencilerin analiz, sentez ve değerlendirme boyutuna ulaşmalarına yardımcı olduğu gözlenmiştir (Renshaw ve Taylor, 2000). Bu bağlamda tüm duyuları aktive eden teknolojik aletlerin öğretimde kullanılmasın gerekliliği karşımıza çıkmaktadır. Eğitim ve öğretimde teknoloji kullanımının, öğrencinin ilgi ve merakını aktive etmek, öğrenciyi eğitim ortamında etkin hale getirmek yoluyla farklı kanallardan bilgiye ulaşmalarını sağlamak; araştırma, düşünme, sentez, sorgulama ve çıkarım yapabilme kabiliyetlerini geliştirme gibi üstünlükleri vardır.
Geçerlik:
Ölçeğin kapsam geçerliliği uzman görüşleri alınarak sağlanmıştır. Yapı geçerliliği için yapılan faktör analizi sonucunda tutumları ölçmeyen 5 madde çıkarılıp 15 maddeden oluşan ve faktör yükleri .59-.82 arasında, toplam varyansın % 60’ını açıklayan üç alt boyutu kapsayan bir ölçek elde edilmiştir. Ölçek maddelerinin 10 tanesi olumlu, 5 tanesi olumsuz ifade içermektedir. Ölçeğin Kaiser-Meyer-Olkin değeri .81, Bartlett testi anlamlılık değeri .00 ve Cronbach-alpha iç tutarlılık katsayısının ise .84 olduğu bulunmuştur.
Güvenirlik:
Türkçe dersinde Tablet PC kullanımına yönelik hazırlanan 15 maddelik ölçeğin güvenirliğini belirlemek için yapılan iç tutarlılık sınamasında, Cronbach alpha güvenirlik katsayısı α=.84 olarak bulunmuş olup alt boyutlar için gerekli güvenilirlik değerlerinin de iyi seviyede olduğu görülmüştür. Alfa katsayısının yorumlanmasında ölçü alınan değerlendirme kriterlerine bakıldığında; 0.00≤ α ≤0.40 ise ölçek güvenilir değildir. 0.40≤ α ≤0.60 ise ölçek düşük güvenirliktedir. 0.60≤ α ≤0.80 ise oldukça güvenilirdir. 0.80≤ α≤1.00 ise ölçek yüksek derecede güvenilir bir ölçektir (Tavşancıl 2006: 29). Dolayısıyla, ölçeği oluşturan maddelerin birbirleriyle tutarlı olduğu ve ölçülmek istenilen tutumu yansıtan yüksek derecede güvenilir bir ölçek olduğu söylenebilir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr