TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Antisosyal İnanç ve Tutumlar Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=zqI_ZOq-b18GC2rT9c2JGjpbsRdnNKbe1260lciD2wN9yxtX6Eba2OXY8oGF46dt


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Bal, L. (2010). Antisosyal İnanç ve Tutumlar Ölçeği'nin uyarlama çalışması (Yüksek lisans tezi). Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.


Geliştiren/Uyarlayan: Lili Bal


Yıl: 2010


Kaynak Adı: Antisosyal İnanç ve Tutumlar Ölçeği'nin uyarlama çalışması


Tez Türü: Yüksek Lisans


Üniversite: Çukurova Üniversitesi


Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir: Adana


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Lili BAL


İletişim: drlilihurioglu@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Antisosyal İnanç ve Tutumlar


Alt Boyutlar: Kendini Haklı Gösterme, Kurallara Bağlılık, Sadlrganlık-Kurallara Uymama


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

34 madde ve 3 alt boyuttan oluşmaktadır.


Kimlere Uygulanabilir: 9-16 yaş arası çocuklar


Derecelendirme: 3'lü Likert (1=katılıyorum - 3=katılmıyorum)


Ölçek Puanlaması:

“Katılıyorum” 2 puan, “Emin Değilim” 1 puan ve “Katılmıyorum” 0 puan ile değerlendirilmektedir. Ölçekte yer alan, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 14, 25, 31 ve 33 no’lu maddeler tersten puanlanmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekten alınan yüksek puanlar antisosyal inanç ve tutumların arttığını göstermektedir. Kurallara Bağlılık alt ölçeğinde, alınan yüksek puanlar kurallara uymamanın arttığını göstermektedir. Yani bu alt ölçekten alınan puanlar düştükçe, kurallara uyum artmaktadır.


Çeviri Süreci:

AİTÖ’nün çevirisi, tek çeviri sonrası sorgulama tekniği, grup çevirisi, pilot çalışması ve geri çeviri çalışması ile yapılmıştır. Sonuç olarak, ölçeğin orijinal formu ile hedef formundaki maddeler eşdeğerdir.


Geçerlik:

KMO değeri .94 ve Barlett testi ile elde edilen Ki-Kare değeri ( χ²= 15270.546, sd=561, p<.001) anlamlı bulunmuştur.


Güvenirlik:

AİTÖ’nün alt ölçeklerinin Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayıları Saldırganlık Kurallara Uymama alt ölçeği için .87, Kurallara Bağlılık alt ölçeği için .72, Kendini Haklı Gösterme alt ölçeği için .64 ve toplam AİTÖ puanı için .90 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlar hem toplam puan hem de alt ölçeklerin iç tutarlılıklarının ve bu anlamdaki güvenirliklerinin iyi olduğunu göstermektedir. Yalnızca Kendini Haklı Gösterme alt ölçeğinin Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı diğerlerine göre daha düşük çıkmıştır ancak kabul edilebilir sınırlar içinde yer almaktadır. Bunun nedeni bu alt ölçekte madde sayısının az (beş madde) olmasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: The Antisocial Beliefs and Attitudes Scale


Orijinal Ölçek Yazarlar: Stephen BUTLER


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi