TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Amaçların Gerçekleşme Düzeyini Ölçen Envanter

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 175 Dini İnançlar, Maneviyat, Manevi Gelişim/Danışmanlık


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Çelik, K. (1999). İlköğretim 6, 7, ve 8. sınıflarda okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin amaçlarının gerçekleşme düzeyi (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun.


Geliştiren/Uyarlayan: Kamuran Çelik


Yıl: 1999


Kaynak Adı: İlköğretim 6, 7, ve 8. sınıflarda okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin amaçlarının gerçekleşme düzeyi


Tez Türü: Yüksek Lisans


Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi


Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir: Samsun


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Kamuran Çelik


Kimlere Uygulanabilir: 6-7 ve 8. sınıf öğrencileri, DKAB dersi öğretmenleri


Derecelendirme: 5'li Likert (1= hiç - 5= tamamen gerçekleşiyor)


Ölçek Puanlaması:

Envanterden alınabilecek en yüksek puan 150, en düşük puan 30 olmaktadır. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Yüksek puan olumlu yönde amaçların gerçekleşme düzeyinin, düşük puan ise olumsuz yönde amaçların gerçekleşme düzeyinin işareti sayılmaktadır.


Geçerlik:

Envanterdeki amaç ifadeleri olan maddeler, DKAB Öğretim Programından alınmış ve geçerliği konusunda uzman görüşlerine başvurulmuştur. Bu bağlamda düşünüldüğünde, mevcut envanter maddelerinin aynı amaca hizmet ettiği ve ölçmek istediği özelliği başka bir özellikle karıştırmadan ölçtüğü söylenebilir.


Güvenirlik:

Envanterin güvenirliği, test tekrar yöntemiyle test edilmiştir. Öğrencilere ait envanter örneklem grubuna benzer özellikteki 35 kişilik bir öğrenci grubuna bir haftalık ara ile iki kez uygulanmış ve test-tekrar test güvenirlik katsayısı 0.82 olarak bulunmuştur. Aynı zamanda Alfa güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. Öğrencilere uygulanan envanterin alfa güvenirlik katsayısı 0.93, öğretmenlere uygulanan envanterin alfa güvenirlik katsayısı 0.96 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi