TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Toplumsal Cinsiyet Oluşumu Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Tez


Kaynak/Referans

Arıcı, F. (2011). Üniversite öğrencilerinde toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin algılar ve psikolojik iyi oluş. (Yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan
Fatma Arıcı


Yıl
2011


Kaynak Adı
Üniversite öğrencilerinde toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin algılar ve psikolojik iyi oluş


Tez Türü
Yüksek Lisans


Üniversite
Hacettepe Üniversitesi


Enstitü
Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir
Ankara


Ülke
Türkiye


Link:
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp


Dosyalar

Tez
PDF


Sorumlu Yazar
Fatma Arıcı


İletişim
farici@hacettepe.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Algı


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

19 maddeden oluşmaktadır.


Kimlere Uygulanabilir
Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme
4’lü likert (0=hiç-3= çok)


Ölçek Puanlaması

Her madde için puanlama 0-3 arasında yapılmaktadır ve toplam puan eşitlikçi mesajlar için en fazla 15, geleneksel mesajlar için ise en fazla 42 olabilmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi

Her bir alt boyuttan alınan puanlar, bireylerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin aldıkları mesajlara göre geleneksellik ve eşitlikçilik düzeylerine dikkat çekmektedir.


Çeviri Süreci

Toplumsal Cinsiyet Oluşumu Ölçeği’ni (TCOÖ) Türk kültürüne uyarlamadan önce ölçeği geliştiren Epstein’den ölçeğin kullanımı için izin alınmış ve ardından uyarlama çalışmalarına başlanmıştır.


Geçerlik

Ölçeğin yapı geçerliği için sırasıyla önce doğrulayıcı faktör analizi, ardından da açımlayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Ölçüt geçerliliği için ise, Bem Cinsiyet Rolü Envanteri Kısa Formu ile Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği’nden yararlanılmıştır


Güvenirlik

tutarlılık güvenilirlikleri incelenmiştir. Yapılan hesaplama sonucunda ölçeğin Geleneksel Cinsiyet Rolleri alt boyutu için iç tutarlılık katsayısı .79, Eşitlikçi Cinsiyet Rolleri alt boyutu için iç tutarlılık katsayısı ise .63 olarak belirlenmiştir. Bu değerler göz önünde bulundurulduğunda ölçeğinin orta düzeyde güvenilir olduğu sonucuna varılabilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi