TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Matematik Dersinde Başarılı Olmaya İlişkin Mecazlar Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=EEdeQgIdFRxX5NbvVau-AovzVQN01fV0mc17Aph-jItjdV2LDVGbGNZwWV69luQO


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 359 Matematik Eğitimi


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Yalçın, M. O. (2012). Lise öğrencilerinin matematik dersine ilişkin mecazları, tutumları ve başarı düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi (Yüksek lisans tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.


Geliştiren/Uyarlayan: Mustafa Onur Yalçın


Yıl: 2012


Kaynak Adı: Lise öğrencilerinin matematik dersine ilişkin mecazları, tutumları ve başarı düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi


Tez Türü: Yüksek Lisans


Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi


Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir: Bolu


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Mustafa Onur Yalçın


İletişim: monuyal80@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Matematik Dersinde Başarılı Olmaya İlişkin Mecazlar


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

3 alt boyut ve 24 madde
Son derece zor bir süreç olarak matematik dersinde başarılı olmak(10M):Matematik dersinde başarılı olmak zafer kazanmaya benzer çünkü zafer kazanmak zordur.
Zorlu bir yarış süreci olarak matematik dersinde başarılı olmak(7M):Matematik dersinde başarılı olmak birinci olmaya benzer çünkü herkes başarılı olamaz.
Gösterilen çaba sonucunda mutluluk veren bir süreç olarak matematik dersinde başarılı olmak(7M):Matematik dersinde başarılı olmak içinin kıpırdanmasına benzer çünkü başarılı oldukça seviniriz.


Kimlere Uygulanabilir: Lise Öğrencileri


Derecelendirme: 5’li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum – 5= kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 24 ile 120 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir.


Geçerlik:

Gerçekleştirilen faktör analizi sonucunda, üç faktörlü yapının toplam varyansın % 52.90’ını açıkladığı saptanmıştır. Birinci, ikinci ve üçüncü faktörlerin toplam varyansa ilişkin katkıları ise sırasıyla % 25.50 (Eigen = 6.37), % 22.82 (Eigen = 5.71) ve % 4.58 olarak hesaplanmıştır. Maddelerle faktörleri arasındaki ilişkiler incelendiğinde ise, faktör yüklerinin birinci faktör için .40 ile .84, ikinci faktör için .46 ile.94 ve üçüncü faktör için .38 ile .95 arasında değişen değerlere sahip olduğu gözlemlenmektedir (bkz. Tablo 3.7)


Güvenirlik:

İç tutarlılık güvenirliğine ilişkin alfa katsayıları ise .79 olarak hesaplanmıştır. Bu katsayılar söz konusu faktörlerin iç tutarlılık güvenirliklerinin görece yüksek değerlere sahip olduğunu göstermektedir .


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi