TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Bilişsel Değerlendirme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/256507


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Terzi Ş . (2009). Bilişsel Değerlendirme Ölçeğinin uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7 (1), 127-141.


Geliştiren/Uyarlayan: Şerife Terzi


Yıl: 2009


Kaynak Adı: Bilişsel değerlendirme ölçeğinin uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları.


Dergi: Türk Eğitim Bilimleri Dergisi


Cilt: 7


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 127-141


Sorumlu Yazar: Şerife Terzi


İletişim: serife@gazi.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Bilişsel Değerlendirme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Ölçekte 14 madde bulunmaktadır.


Kimlere Uygulanabilir: 18-22 Yaş Arası Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme: 5’li Likert “ (0) Hiç uygun değil” ve “ (4) Tamamen uygun” arasında ölçeği şeklindedir.


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek en düşük puan 0, en yüksek puan ise 56’dır.


Çeviri Süreci:

İlk olarak ölçek İngilizce ve Türkçeyi iyi bilen bir kişi, ayrıca Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında uzman ve İngilizceyi iyi bilen bir kişi tarafından ayrı ayrı Türkçeye çevrilmiştir. Ölçeğin Türkçe düzenlemesi için İngilizce Öğretmenliği lisans programında bir öğretim üyesinden ölçekte yer alan maddelerin yeniden İngilizceye çevrilmesi istenmiştir. Bu işlem sonucunda orjinali ile Türkçe çevirisi uygun bulunan 15 maddelik Türkçe çeviri formu hazırlanmıştır. Çeviri çalışması
tamamlanan ölçek Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği lisans programında okuyan 54 öğrenciye uygulanmış, ölçeğin anlaşılırlığı açısından görüşleri alınarak gerekli olan düzeltmeler yapılmış ve ölçek uygulamaya hazır hâle getirilmiştir.


Geçerlik:

Ölçeğin ayırt edici geçerlik çalışmasında, alt-üst %27’lik grup karşılaştırılması yapılmıştır. Elde edilen t testi değerlerinin 4.487 ile 9.304 arasında değiştiği ve tüm maddelerin .000 düzeyinde anlamlı olduğu görülmüştür. Bilişsel Değerlendirme Ölçeği ile Sıfat Tarama Listesi, 150 kişilik gruba aynı oturumda art arda uygulanmış ve öğrencilerin her iki ölçekten aldığı puanlar arasındaki korelasyon Pearson Korelasyon katsayısı hesaplanarak bulunmuştur. Elde edilen puanlara göre Birincil Değerlendirme Ölçeği ile Sıfat Tarama Listesi toplam puanları arasındaki korelasyon .81; İkincil Değerlendirme Ölçeği ile Sıfat Tarama Listesi toplam puanları arasındaki korelasyon katsayısı ise .89 olarak bulunmuştur.


Güvenirlik:

Ölçeğin güvenirlik çalışmaları kapsamında Cronbach-alpha katsayısı ve madde toplam korelasyonları hesaplanmış, test-tekrar test yöntemi kullanılmıştır. Ölçeğin cronbach alpha güvenirlik katsayısı birincil değerlendirme için .90, ikincil değerlendirme için .87; test-tekrar test güvenirlik katsayısı birincil değerlendirme için r = .82, ikincil değerlendirme için r=.89 olarak saptanmıştır. Ölçeğin madde toplam korelasyonları ise .27 ile .55 arasında bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi