TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

20 Psikiyatri /Klinik Psikoloji » 240 Diğer Psikolojik Bozukluklar


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Ersoy, M.A., ve Varan, A. (2007). Ruhsal Hastalıklarda İçselleşrilmiş Damgalanma Ölçeği Türkçe formunun güvenilirlik ve geçerlik Çalışması.Türk Psikiyatri Dergisi. 18(2), 163-172.


Geliştiren/Uyarlayan: Azmi Varan, Mehmet Akif Ersoy


Yıl: 2007


Kaynak Adı: Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği Türkçe Formu’nun Güvenilirlik ve Geçerlik Çalışması


Dergi: Türk Psikiyatri Dergisi


Cilt: 18


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 163-171


Sorumlu Yazar: Mehmet Akif Ersoy


İletişim: akifersoy@gmail.com


Ölçülen Özellikler: İçselleştirilmiş Damgalanma


Alt Boyutlar: Algılanan Ayrımcılık, Damgalanmaya Karşı Direnç, Kalıp Yargıların Onaylanması, Sosyal Geri Çekilme, Yabancılaşma


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

1. Yabancılaşma (6 madde), 2. Kalıp Yargıların Onaylanması (7 madde), 3. Algılanan Ayrımcılık (5 madde), 4. Sosyal Geri Çekilme (6 madde) ve 5. Damgalanmaya Karşı Direnç (5 madde)


Kimlere Uygulanabilir: Psikiyatri Hastaları


Derecelendirme: kesinlikle aynı fikirde değilim” (1 puan), “aynı fikirde değilim” (2 puan), “aynı fikirdeyim” (3 puan), “kesinlikle aynı fikirdeyim” (4 puan) Damgalanmaya karşı direnç” alt ölçeğinin maddeleri ters olarak puanlanmaktadır.


Ölçek Puanlaması:

RHİDÖ puanı 4 ile 91 puan arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

RHİDÖ’nde yüksek puanlar, kişinin içselleştirilmiş damgalanmasının olumsuz yönde daha şiddetli olduğu anlamına gelmektedir.


Geçerlik:

Alt ölçekler düzeyinde de RHİDÖ ile kriter ölçekleri arasında kuramsal açıdan beklenen doğrultuda anlamlı
ilişkiler bulunmuştur. RHİDÖ’nün içselleştirilmiş damgalanmayı yansıtan ilk dört alt ölçeğine ilişkin puanların
depresif duygulanımı ölçen BDE, ruhsal belirtileri değerlendiren KSE ve sosyal ilişkilerdeki bağımlılığı değerlendiren SOSOTÖ puanları ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu görülmüştür. Bu ilişkiler beklendiği gibi olumlu yöndedir.
Diğer yanda, içselleştirilmiş damgalanmayı ölçen ilk dört alt ölçeğe ilişkin puanlar ile benlik algısını yansıtan RBSÖ ve algılanan sosyal desteği yansıtan ÇBASDÖ puanları arasında beklendiği gibi olumsuz yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur.


Güvenirlik:

Tüm ölçek için elde edilen iç tutarlık katsayısı ise .93 olarak bulunurken, ölçeğin iki-yarım güvenilirliği .89 olarak belirmiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi