TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Riskli Davranışlar Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 110 Gelişim Psikolojisi -Genel


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Gençtanırım-Kuru, D., (2010). Ergenlerde riskli davranışların yordanması(Yayınlanmamış doktora tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan: Dilek Gençtanırım Kuru


Yıl: 2010


Kaynak Adı: Ergenlerde Riskli Davranışların Yordanması


Tez Türü: Doktora


Üniversite: Hacettepe Üniversitesi


Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir: Ankara


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Dilek Gençtanırım Kuru


İletişim: dgenctanirim@ahievran.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Akademik Başarı, içe yönelim, riskli davranışlar, Sosyal destek


Alt Boyutlar: Antisosyal Davranışlar, Beslenme Alışkanlıkları, Madde Kullanımı, Okul Terki


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

1m: Arkadaşlarımla ağız kavgası yaptığım olur.
36 madde


Kimlere Uygulanabilir: Ergenler


Derecelendirme: 5'li likert (1= kesinlikle uygun değil - 5=kesinlikle uygun)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekte yer alan maddelerden biri tersine puanlanmaktadır. Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 180 iken en düşük puan ise 36’dır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekten yüksek puan almak riskli davranışların yoğunluğuna işaret ederken düşük puan almak ise riskli davranışların düşük düzeyde olduğuna işaret etmektedir.


Geçerlik:

Ölçeğin geçerlik çalışmaları kapsamında açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. İçerik ve ölçüt geçerliği kapsamında yapılan çalışmalarda normal grup ile klinik grup karşılaştırılmış ve ölçeğin iki grubu birbirinden anlamlı düzeyde ayırt ettiği görülmüştür (p<0.001).


Güvenirlik:

Orijinal ölçeğin güvenirliği ile ilgili yapılan çalışmalarda test tekrar test güvenirliği, Toplam Yeterlik boyutu için r katsayısı .89 ve Toplam Problem boyutu için .87 olduğu ortaya konulmuştur. Ölçeğin Yeterlik alt testleri için içtutarlık güvenirlik katsayısı (Cronbach α ) =. 55 ile. 75 arasında değişim göstermiştir. Sorun Davranış maddeleri için ise, iç tutarlılık güvenirlik katsayısı (Cronbach α )= .71 ile .95 arasında değişim göstermiştir. DSM uyumlu alt testler iç tutarlılık güvenirlik katsayısı (Cronbach α )= .67 ile .94 arasında değişim göstermiştir (Erol ve Şimşek, 2010).


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi