Kanser Hastası Sosyal Destek Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 185 Sağlık Psikolojisi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Eylen, B. (2002). Kanser Hastası Sosyal Destek Ölçeği'nin geçerlik, güvenirlik ve faktör yapısı üzerine bir çalışma. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15 (1), 109- 117.
Geliştiren/Uyarlayan: Berrin Eylen
Yıl: 2002
Kaynak Adı: Kanser Hastası Sosyal Destek Ölçeği'nin Geçerlik, Güvenirlik Ve Faktör Yapısı Üzerine Bir Çalışma
Dergi: Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 15
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 109- 117
Sorumlu Yazar: Berrin Eylen
İletişim: berrin.ozyurt@yasar.edu.tr
Ölçülen Özellikler: kanser hastalarının ailelerinden algıladıkları sosyal desteği
Alt Boyutlar: Bilgi desteği, Duygusal Destek, Güven Desteği”
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Ölçek 35 maddeden oluşmaktadır. “kendimi kötü hissettiğimde ailem beni teselli eder”, “gelecekle 113 ilgili endişelerimi ailemle paylaşamıyorum”, “ailem uzun süren ve yıpratıcı olan tedavilerim sırasında acılarımı paylaşır”, ailem bana maddi yönden destek olmaya çalışır”, “ailem hastalığımla ilgili bilgileri benden saklıyor” gibi ifadeler vardır.
Derecelendirme: beşli likert tipi ölçek üzerinde (5) “benim durumuma çok uygun”, (4) “benim durumuma uygun”, (3) “benim durumuma kısmen uyuyor”, (2) “benim durumuma uygun değil” ve (1) “benim durumuma hiç uygun değil”
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 35 ile 175 arasında değişmektedir. maddelerin 13’ü (4, 9, 13, 14, 21, 22, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 33) olumsuz, 22’si olumlu ifadeden oluşmaktadır. olumlu maddelerde “benim durumuma çok uygun”dan, “benim durumuma hiç uygun değil” seçeneklerine 5’den 1’e olumsuz maddelerde ise aynı seçenekler için 1’den 5’e doğru puan verilerek kodlanmıştır. Algılanan sosyal destek puanı, olumlu maddelerden alınan puanların toplamı ile olumsuz maddelerin puanlarının ters çevrilip toplanmasından elde edilen puanların toplamına eşittir.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçekte yüksek puan kanser hastasının ailesinden algıladığı sosyal desteğin yüksek olduğunu gösterir.
Geçerlik:
Ölçeğin yapı geçerliğinin belirlenmesi amacıyla faktör analizi yöntemi kullanılmıştır.
Varyans yüzdeleri incelendiğinde ölçüm aracının üç faktör altında toplanabileceği görülmüş ve 35 maddeyi 3 faktör altında gruplayacak biçimde ve varimax rotasyonu da uygulanarak yeniden faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Üç faktör toplam varyansın % 49.76’sını açıklamaktadır. Ölçme aracının toplam varyansın 49.76’sını açıklaması, söz konusu çalışmada kullanılabilmesi için yeterli bulunmuştur.
Tüm sorular için hesaplanan pearson momentler korelasyon katsayıları (twotailed) .01’de anlamlı çıkmıştır. En düşük korelasyon katsayısı 35. maddede .43 olarak hesaplanırken, en yüksek korelasyon katsayısı 21. madde için .90 olarak hesaplanmıştır.
Güvenirlik:
SDHF’un iç tutarlık katsayısı hesaplanmış ve katsayı Alfa= .92 (n= 89, madde sayısı =35) olarak bulunmuştur. Her bir alt ölçeğin Alpha katsayıları “güven desteği” alt ölçeği için .88 (n=89, madde sayısı=13), “duygusal destek” alt ölçeği için .88 (n=89, madde sayısı=12), ve “bilgi desteği” alt ölçeği için .87 (n=89, made sayısı=10) olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin iç tutarlık çalışmalarına temel olan madde analizi sonuçlarıyla elde edilen madde-toplam korelasyonlarının ise .285 ile .639 arasında değiştiği gözlenmiştir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr