TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Mesleki Doyum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 160 Mesleki Gelişim ve Meslek/Kariyer Danışmanlığı


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Kuzgun, Y., Aydemir-Sevim, S., ve Hamamcı, Z. (1999). Mesleki Doyum Ölçeği'nin geliştirilmesi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2(11), 14-18.


Geliştiren/Uyarlayan: Seher AYdemir Sevim, Yıldız Kuzgun, Zeynep Hamamcı


Yıl: 1999


Kaynak Adı: Mesleki Doyum Ölçeği’nin Geliştirilmesi.


Dergi: Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi


Cilt: 2


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 14-22


Sorumlu Yazar: Zeynep HAMAMCI


İletişim: zhamamci@gmail.com


Ölçek Değerlendirmesi:

MDÖ’nin Uygulanması ve Puanlanması: Bireylerin kendi kendilerine cevaplandırabilecekleri kolay bir ölçektir. Soru formunun başında nasıl cevaplanacağı ile ilgili bilgi vardır. Uygulama sırasında zaman sınırlaması yoktur. Bir mesleği olan kişilere uygulanır. Grup olarak uygulanabilir.
Ölçekte 20 madde bulunmaktadır. 1,2,3,5,6,7,8,12,13,15,16,17,18,20 numaralı maddeler için Her zaman:5, Sık sık:4, Ara sıra:3, Nadiren:2, Hiçbir zaman:1 şeklinde puanlanmaktadır. 4, 9, 10, 11, 14, 19 numaralı maddeler ise olumsuz maddelerdir ve tersten puanlanması gerekmektedir. Alınan puanlar yüksek olduğunda bireyin mesleki doyumunun, yani işin özünden aldığı doyumun yüksek olduğu varsayılır. Birinci faktörü oluşturan maddeler 1,2,3,4,6,8,9,10,14,15,17,18,19 nolu maddelerdir.İkinci faktör ( gelişme isteği) ise 5,7,11,12,13,16,20 nolu maddelerden meydana gelmektedir.


Geçerlik:

MDÖ’nun Geçerliğine İlişkin Bulgular: Ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek için faktör analizi kullanılmıştır. Analizler, 114 kişiden toplanılan veriler üzerinde yapılmıştır. Faktör analizi sonucunda ölçeğin maddelerinin iki faktöre ayrıldığı belirlenmiştir. Maddelerin özellikleri dikkate alınarak faktör 1’e Niteliklere Uygunluk, faktör 2’ye Gelişme İsteği adları verilmiştir. İki faktörün açıkladıkları toplam varyans % 48.6’dır. Bunun % 36.4’ü birinci, %12.2’si ikinci faktörden kaynaklanmaktadır. Birinci faktör toplam varyansın %36.4’ünü açıkladığı için ölçeğin tek boyutlu olarak da kullanılabileceği düşünülmüştür.


Güvenirlik:

MDÖ’nin Güvenirliğine İlişkin Bulgular: Ölçeğin güvenirliği, iç tutarlılık katsayısı hesaplanarak belirlenmiştir. Ölçeğin iç tutarlılık katsayısı alpha=.9028 olarak bulunmuştur. Faktör analizi ile belirlenen ve isimlendirilen iki faktör için F1=.91, F2=.75 olarak hesaplanmıştır. Yapılan son analizde ölçekte yer alan 20 maddenin madde toplam korelasyonları .30’un üzerindedir. Bulunan bu değerler güvenirlik düzeyi için yeterli olarak görülmüştür.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi