TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Üst Bilişsel Farkındalık Ölçeği (ÜBFÖ-Ç) B Formu

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://www.turkpsikolojiyazilari.com/PDF/TPY/20/87-103.pdf


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Karakelle, S. ve Saraç, S. (2007). Çocuklar İçin Üst Bilişsel Farkındalık Ölçeği (ÜBFÖ-Ç) A ve B formları: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Türk Psikoloji Yazıları, 10(20), 87-103.


Geliştiren/Uyarlayan: Seda Saraç, Sema Karakelle


Yıl: 2007


Kaynak Adı: Çocuklar İçin Üst Bilişsel Farkındalık Ölçeği (ÜBFÖ-Ç) A ve B Formları: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi: Türk Psikoloji Yazıları


Cilt: 10


Sayı: 20


Sayfa Aralığı: 87-103


Sorumlu Yazar: Sema Karakelle


İletişim: semakarakelle@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Üstbilişsel Farkındalık


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Tek Boyut ve 18 Madde
11. Madde: Önemli bilgileri çok dikkatli dinlerim.


Kimlere Uygulanabilir: 6.-9. Sınıf Öğrencileri


Derecelendirme: 5'li Likert (1= asla - 5= her zaman)


Ölçek Puanlaması:

A formu için ölçekten alınabilecek en yüksek puan 36, en düşük puan 12; B formu için en yüksek puan 90, en düşük puan 18’dir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Toplam puanın yüksekliği üst bilişsel becerinin yüksekliğine işaret etmektedir.


Çeviri Süreci:

Orijinal ölçeğin yazarlarından izin alındıktan sonra, formlar İngilizce diline hakim üç kişi (2 İngilizce öğretmeni, 1 İngiliz Dili Eğitimi uzmanı) tarafından birbirinden bağımsız olarak Türkçe’ye çevrilmiş, çeviriler karşılaştırılıp uyumlulaştırılarak tek bir metin oluşturulmuştur. Daha sonra, ilk çeviriler, uyumlulaştırılmış metin ve İngilizce metin, 5 kişilik bir jüri (1 psikolog, 1 İngilizce öğretmeni, 1 dil bilim uzmanı, 1 İngiliz dili ve edebiyatı uzmanı, 1 eğitim bilim uzmanı) tarafından incelenmiş ve bu değerlendirmelere göre çevirilere son şekli verilmiştir.
Çeviri işlemleri tamamlandıktan sonra, maddelerin ve yönergenin anlaşılıp anlaşılmadığını denemek amacıyla, kapsadığı yaş gruplarından toplam 14 öğrenci ile pilot uygulama yapılmıştır. Pilot uygulamalar bireysel olarak yapılmıştır. Her bir uygulama yaklaşık 20-30 dakika sürmüştür. Öğrenciden önce, testi cevaplaması istenmiş ve bitirdikten sonra yeterince anlamadığını düşündüğünü ya da cevaplarken zorluk çektiği madde olup olmadığı sorulmuştur. Daha sonra her bir maddeden ve ilgili yaş grubunda gündelik kullanımı olmadığı düşünülen bazı kelimelerden (öğrenme stratejisi gibi) ne anlaşıldığı, nasıl sorulsaydı daha iyi anlaşılabileceği hakkında görüşülmüştür. Farklı anlaşıldığı görülen veya yeterince anlaşılmadığı fark edilen bazı kelimeler çocukların kullanımına uygun olarak değiştirilmiştir. Böylece formlara son şekli verilmiştir.


Geçerlik:

Geçerlilik Çalışması: 3-5 sınıfl ar arası üst bilişsel becerileri değerlendirmek için kullanılabilecek başka bir ölçme aracı bulunmamaktadır. Bu yüzden, ölçeğin geçerliliğini incelemek için alt-üst grup yöntemi kullanılmıştır. Ölçek toplam puanlarının alt ve üst % 27’lik diliminde yer alan katılımcıların toplam puanları arasında fark olup olmadığı t test yoluyla incelenmiş ve alt ve üst dilim arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür (t302 = 38.75, p < .001). Grupların ortalama ve standart sapma değerleri Tablo 4’te gösterilmiştir.


Güvenirlik:

Güvenirlik Çalışması: Ölçeğin güvenirliğini belirlemek amacıyla, ilk test için Cronbach alpha değeri hesaplanmış ve .64 olarak bulunmuştur. Ayrıca, üç hafta sonra test- tekrar test yapılmıştır. A formu için testtekrar test korelasyon değeri .74 (N = 356, p < .01) olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: The Metacognitive Awareness Inventory for Children (Jr. MAI) - A and B Forms


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Sperling, R. A., Howard, B. C. Miller, L. A., & Murphy, C. (2002). Measures of Children’s Knowledge and Regulation of Cognition. Contemporary Educational Psychology, 27, 51-79.


Orijinal Ölçek Geçerlik:

Orijinal çalışmada geçerlik için Jr. MAI’nin hem aynı yaş grupları için geliştirilmiş diğer bazı üst bilişsel beceri ölçekleri ile hem de öğretmen görüşleri ve akademik başarı ile korelasyonları incelenmiştir. Buna göre, Jr. MAI. A formunun Stratejik Problem Çözme Envanteri (SPSI) (Fortunato ve ark., 1991) ile .72 (p < .001); Üst Kavrama İndeksi (MCI) (Schmitt, 1990) ile .30 (p < .05) ve öğretmen görüşleri ile .21 (p < .05) düzeyinde korelasyon değerleri elde edilmiş ancak Okuma Farkındalığı İndeksi (IRA) (Jacobs ve Paris, 1987) ile .22 düzeyinde anlamsız bir ilişki bulunmuştur. Ölçeğin B formu için korelasyon değerleri SPSI (Fortunato ve ark., 1991) için .68 (p < .001); MCI (Schmitt, 1990) için .23 (p < .01); IRA (Jacobs ve Paris, 1987) için .28’dir (p < .01). A formundan farklı olarak büyük yaş grubunda, öğretmen görüşleri ile korelasyon .09 düzeyinde olup anlamlı bir ilişkinin bulunamadığına işaret etmektedir.


Orijinal Ölçek Güvenirlik:

Orijinal çalışmada güvenirlik için iç tutarlılık güvenirliği hesaplanmış ve A formu için .76; B formu için .82 olarak bulunmuştur. Orijinal çalışmada A ve B formlarının uygulandığı tüm yaş grupları için cinsiyetler arasında üst biliş puanları açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir.


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi